Ez a 4 legveszélyesebb gomba, ami akár meg is ölhet

2022. november 23.
Az Egészségügyi Világszervezet összeállított egy listát a legveszélyesebb gombafajokról, melyekkel nap mint nap találkozhatunk mi is. Lehet, hogy épp most is a fürdőszobánkban lakik a fekete penész, de máshonnan is könnyen elkaphatunk gombafertőzést.
  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összeállította az egészségünkre legveszélyesebb gombák listáját.
  • A rangsort az alapján állították össze, mely gombák állnak ellen az ismert gyógyszereknek, melyek okozzák a legtöbb halálozást, és melyik ellen létezik kezelés.
  • A gombás fertőzések nagyon gyakoriak, ám csupán nagyon kevés ellen létezik gyógyszer, mellyel kezelni lehet.

Most először adott közre listát az Egészségügyi Világszervezet azokról a gombafajokról, melyek veszélyt jelenthetnek az ember egészségére, köztük a gyógyszerrezisztens gombafertőzésekről, melyekkel kapcsolatban egyelőre nagyon kevés kutatás folyt, emiatt az elérhető gyógyszerek és kezelések száma is korlátozott.

Több millió gomba él a környezetünkben, ám a legtöbb nem betegíti meg az embert. Rengeteg gombafaj ehető, sőt, kifejezetten egészséges és ajánlott a fogyasztásuk, ám van néhány száz olyan gombafaj, ami veszélyes fertőzéseket okozhat.

Egyre gyakoribbak a gomba által okozott fertőzések a világ minden pontján. Ennek hátterében részben a klímaváltozás és az áll, hogy ma már bárhova néhány órán belül elérhetünk a Földünkön. (A Covid–19-járvány alatt sok esetben pont az invazív gombák okozták a kórházon belüli fertőzéseket, ami sok esetben volt végzetes az egyébként is legyengült szervezetű betegeknél.)

Több millió gomba él a környezetünkben, ám a legtöbb nem betegíti meg az embert, ami viszont igen, az veszélyes lehet

Több millió gomba él a környezetünkben, ám a legtöbb nem betegíti meg az embert, ami viszont igen, az veszélyes lehet

Különösen azokra nézve veszélyesek a betegséget okozó gombák, akiknek valamilyen okból gyengébb az immunrendszere és légúti fertőzésben szenvednek. Rossz hír, hogy a gombás fertőzések ellen nincs túl sok hatékony gyógyszer az emberiség kezében: csupán 4 olyan osztálya van a gombaellenes szereknek, melyek elérhetők.
Mutatjuk, melyik a négy legveszélyesebb gombafaj az emberre nézve, amit jobb messziről elkerülni.

1. Az Aspergillus fumigatus mindenhol ott van

Az aspergillus egy roppant gyakori penészgombafajta, ami megtalálható a virágföldtől a nedves fürdőszobafalig szinte mindenhol a földön. Az amerikai betegségmegelőzési központ (CDC) becslései szerint több mint 75 ezer ember kerül évente kórházba az Amerikai Egyesült Államokban a gombával való fertőződés miatt, ezen megbetegedések 20 százalékát okozza az aspergillus.

Mivel szinte mindenhol ott van, nehéz elkerülni, hogy belélegezzük ennek a penészgombának a spóráit. A legtöbben szerencsére nem lesznek ettől betegek, de az aspergillosis komoly veszélyt jelent azokra, akiknek valamilyen más okból – például kemoterápiás kezelés, asztma miatt – gyengébb az immunrendszerük.

2. A Candida albicans gomba, ami a legtöbbször okoz betegséget

Ez a gombafaj a bőrünkön, szánkban, torkunkban és a nők hüvelyében él, ám csak akkor okoz problémát, ha az egészséges flóra felborul ezeken a területeken, és többségbe kerülnek a jó baktériumokkal és gombákkal szemben a candida gombák.

Például ha megváltozik a hüvelyflóra antibiotikum szedése, hormonális változások, fogamzásgátló vagy a rossz higiéniás szokások miatt, viszketést, szex alatti fájdalmat és folyást tapasztalhatunk. Sokkal nagyobb eséllyel alakul ki candidafertőzés azoknál, akiknek valamilyen okból gyengébb az immunrendszere, és nekik erősebb gyógyszerekre lehet szükségük, hogy legyőzzék a gombás fertőzést. Rossz hír, hogy vannak olyan candidafajok, melyek rezisztenssé váltak a leggyakrabban használt gyógyszerekkel szemben.

3. Candida auris, a kórházak réme

Sokkal súlyosabb betegséget képes okozni közeli rokonánál, a Candida albicansnál a Candida auris gomba: ez a típus ugyanis nemcsak agresszív, de gyógyszerrezisztens is a WHO jelentése szerint. Még rosszabb, hogy egyre több helyen fordult elő világszerte az elmúlt évben a kórházakban. 

A gomba életveszélyes állapotot idézhet elő, ha a véráramba kerül, a belső szervek működését súlyosan károsíthatja. Hogy még rosszabb legyen a helyzet, a gombafertőzést nagyon nehéz diagnosztizálni. Sok kórházban hiányoznak a speciális eszközök és technológia, hogy azonosítsák a C. auris gombát. 

4. A Cryptococcus neoformans a tüdőn keresztül támad

A mindenhol jelenlévő penészgombához hasonlóan a cryptococcus is a világ minden pontján megtalálható, nem csak a trópusokon, ahogy rokona, a C. gattii, ami kevésbé veszélyes fertőzést okoz. 

A C. neoformans a tüdőn keresztül jut be a szervezetbe – magyarul belélegezzük a spóráját –, ami még nagyobb baj, hogy eljuthat az agyba és a gerincvelőbe, ahol gombás agyhártyagyulladást okoz, és nagyon erős gombaellenes szerekkel győzhető csak le.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!