Ha most elülteted, tavasszal már szedheted! Miért és hogyan teleltetheted a fokhagymát a földben?

2025. szeptember 10.
Természetes antibakteriális és vírusölő hatású, erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladást, és még a szív- és érrendszer védelméhez is hozzájárulhat. Csak néhány ok, amiért érdemes otthon fokhagymát termesztenünk!
Nő fokhagymát fog a kezében
  •  A házilag termesztett fokhagyma intenzívebb ízű, mint a boltban kapható. Lehet sütni, pirítani, szószba keverni.
  • De hogyan és mikor érdemes elültetni?
  • Minden elmondunk a fokhagyma otthoni termesztéséről.

A fokhagyma nemcsak mennyei ételízesítő, de igazi szupersztár az egészségmegőrzésben is. 

További jó hír, hogy az egyik legkevésbé kényes növény: szinte bármilyen talajban jól érzi magát, így kezdőknek is ideális választás. Fontos azonban tudni, hogy nem érdemes bolti fokhagymát elültetni. Sok esetben csírázásgátló szerekkel kezelik, hogy hosszabb ideig elálljon, vagy éppen olyan kórokozókat hordozhat, amelyek ártalmatlanok ugyan ránk, de megfertőzhetik a kertet.

A szakértők inkább a kertészetekben kapható vetőfokhagymát javasolják. Két fő típusa van:

  • a kemény szárú
  • a lágy szárú.

Előbbi hidegebb éghajlaton érzi jól magát, erőteljesebb az íze, és tavasszal a jellegzetes fokhagyma-„kaccsal” jelzi, hogy itt az ideje a szüretnek. A lágy szárú változat inkább melegebb vidékeken ajánlott, tovább tárolható, de kisebb gerezdeket hoz.

Mikor ültessük, hogyan teleltessük a fokhagymát?

A fokhagyma ültetésének ideje ősszel van, szeptembertől novemberig. A gerezdek a tél folyamán a földben fejlődnek, megerősödnek, és tavasszal már gyorsan kihajtanak. A hideg hónapok tehát természetes „edzőpályát” jelentenek számukra: ha kihagyjuk ezt az időszakot, és csak tavasszal ültetjük el, jóval gyengébb és kisebb termést kapunk. Ezért érdemes ősszel gondolni rá, és hagyni, hogy a fokhagyma szépen átteleljen a kertben.

Hogyan ültessük el?

Az ültetéshez válasszuk ki az egészséges, nagy gerezdeket. Ezeket 5–7 cm mélyre tegyük a földbe, egymástól 8–15 cm távolságra, a sorok között pedig hagyjunk 30–40 cm helyet.

A fokhagyma ugyan nem kényes, de a talaj minősége sokat számít. Ha a kert földje kissé savanyú vagy kötöttebb, érdemes komposzttal javítani. Öntözésnél a heti 2–3 cm víz elegendő, de homokos talaj esetén gyakrabban kell utánpótolni, agyagos földben viszont ritkábban.

fokhagyma elültetve

Mikor ültessük, hogyan teleltessük a fokhagymát?

Mikor van itt a szüret ideje?

A gondozás legszebb pillanata a betakarítás. Öntözni körülbelül 10 nappal előtte már nem szabad, így a hagyma belül is szépen beérik. Akkor jött el az idő, amikor az alsó levelek elszáradnak, de a felsők még zöldek maradnak.

Kemény szárú fokhagyma esetén a kacs megjelenése is jelzés: ilyenkor már nyugodtan kiáshatjuk a hagymákat egy kis kerti ásóval vagy kézi villával. Fontos, hogy óvatosan bánjunk velük, mert a sérült gerezdek gyorsabban romlanak.

A frissen kiszedett fokhagymát szellős, árnyékos helyen 2–4 hétig szárítsuk, majd vászonzsákban vagy papírtasakban tároljuk. Így hónapokig felhasználható marad, és bármikor kéznél lesz a konyhában.

A házi fokhagyma a legjobb

A házilag termesztett fokhagyma intenzívebb ízű, mint a boltban kapható. Lehet sütni, pirítani, szószba keverni, vagy akár a zsenge szárát felaprítva tavaszi ételekhez adni. Ráadásul mindig megvan az az öröm, hogy amit az asztalra teszünk, azt mi magunk neveltük.

Fotó: Getty Images Forrás: Apartment Therapy