- Az ételek és italok meglepő módon befolyásolhatják a gyógyszerek hatását – egyesek felerősítik, mások éppen gyengítik azokat.
- A grapefruit, a tejtermékek vagy a zöld leveles zöldségek veszélyes kölcsönhatásokat okozhatnak bizonyos gyógyszerekkel.
- A tudósok ma már nemcsak figyelmeztetnek ezekre a hatásokra, hanem azt is kutatják, miként lehetne az ételeket tudatosan a kezelések hatékonyságának növelésére használni.
Képzeljük el a következő helyzetet: egy férfi kórházba kerül, mert órák óta tartó, fájdalmas merevedése nem múlik el, pedig csak – a megszokott módon – egy Viagrát vett be. A bajt a korábban elfogyasztott gránátalmalé okozta, amely egy kellemetlen véletlen folytán megsokszorozta a gyógyszer hatását.
Ez a bizarr eset csupán egy szélsőséges példa arra, milyen furcsán tudnak kölcsönhatásba lépni az ételek és a gyógyszerek.
Amikor a grapefruit veszélyesebb, mint hinnénk
A grapefruit régóta hírhedt a gyógyszerészek körében. Ez a napfény ízű gyümölcs ugyanis képes megbénítani egy létfontosságú enzimet, a citokróm P450 3A4-et, amely a szervezetben számos gyógyszert bont le. Ha ez az enzim nem működik, a gyógyszerek felhalmozódnak, és akár mérgező szintet is elérhetnek a vérben.
Ilyen módon a grapefruit nemcsak a koleszterincsökkentő statinokat, hanem bizonyos vérnyomáscsökkentőket és vírusellenes szereket is veszélyesen felerősíthet. „A gyógyszer ilyenkor egyszerűen tovább marad a szervezetben, és a koncentrációja elérheti a toxikus szintet” – magyarázza Maria da Graça Campos, a Coimbrai Egyetem gyógynövény-gyógyszer kölcsönhatásokat vizsgáló kutatója.

A grapefruit az egyik legismertebb „problémás” gyümölcs – a gyógyszereinket akár mérgezővé is teheti.
A zöldségek sem mindig ártatlanok
Nem minden kölcsönhatás erősíti a gyógyszereket – némelyik éppen ellenkezőleg, gyengíti a hatásukat. A véralvadásgátló warfarin például „összeveszik” a zöld leveles zöldségekkel, mint a spenót vagy a kelkáposzta. Ezek ugyanis tele vannak K-vitaminnal, amely csökkenti a warfarin hatását.
A megoldás nem az, hogy lemondunk a zöldségekről, hanem hogy következetesek maradunk. Ha valaki rendszeresen eszik salátát, az orvos egyszerűen igazítsa ehhez a gyógyszer adagját.
Tej, rostok, fűszerek: láthatatlan ellenségek

A tejtermékek is beleszólhatnak a gyógyszerek útjába.
A tejtermékek is beleszólhatnak a gyógyszerek útjába. Az antibiotikumok – például a ciprofloxacin – molekulái „összeakadnak” a tejben lévő kalciummal, és így nem tudnak felszívódni. Ezért ajánlott a tejet két órával a gyógyszer bevétele előtt vagy után fogyasztani.
A rostos ételek, mint a teljes kiőrlésű gabonák, hasonlóan viselkednek: szinte „megölelik” a gyógyszermolekulákat, azok pedig a bélrendszerben ragadnak. A gyógyszer gyakran soha nem jut el oda, ahol hatnia kellene.
A fűszerek és gyógynövények sem mindig ártatlanok. A kurkuma például felerősítheti a vérhígítók hatását, míg az orbáncfű éppen ellenkezőleg, gyengítheti a depresszió elleni szereket.
A jövő: ételekkel turbózott kezelések?
A tudomány most új irányba fordítja ezt a jelenséget: mi lenne, ha ezeket a kölcsönhatásokat nem elkerülni, hanem kihasználni próbálnánk? Egyes rákkutatók például azt vizsgálják, hogy az alacsony cukortartalmú, ketogén étrend fokozhatja-e a daganatellenes gyógyszerek hatását.
Lewis Cantley, a Harvard Egyetem kutatója szerint az étrend és az anyagcsere tudatos befolyásolása lehet a jövő egyik nagy áttörése. „Őseink étrendje sokkal inkább támogatta a szervezet természetes egyensúlyát – ebből ma is tanulhatunk” – mondja.
A kutatók jelenleg egy hatalmas adatbázison dolgoznak, amely nyomon követi az ételek és gyógyszerek milliónyi lehetséges kölcsönhatását. Ha sikerrel járnak, az orvosok a jövőben nemcsak gyógyszert, hanem hozzá illő étrendet is ajánlhatnak.
Addig viszont jobb, ha óvatosak maradunk – különösen, ha épp Viagrát készülünk bevenni egy pohár gránátalmalével.
Forrás: BBC Fotó: Getty Images