- A felnőttek 20 százaléka szenved rendszeresen gyomorégéstől és a sok gyomorsavtól.
- A savas reflux esetén kulcsfontosságú a megfelelő étrend, ha nem akarunk gyógyszert szedni.
- Milyen ételek csökkentik a gyomorégést?
Bárkivel előfordulhat, hogy időnként ég a gyomra. A stressz, nagyobb evés, fűszerek is kiválthatják a kellemetlen panaszokat. Azonban a felnőttek 20 százaléka refluxban szenved, és a sok gyomorsav komoly problémákat okozhat náluk.
Savas refluxról akkor beszélünk, amikor a nyelőcsövet a gyomorsavtól védő izomgyűrű nem működik megfelelően, és a gyomorból visszaáramlik a nyelőcsőbe a gyomorsav. Ez nagyon fájdalmas tünetekkel járhat, gyomorégéstől a puffadáson át a mellkasi szorító érzésig rengeteg problémát okoz.
Az étrend nagyon fontos a reflux tüneteinek megelőzésében és enyhítésében. Mutatjuk, a gasztroenterológus szerint melyek a legjobb ételek a gyomorégés ellen!
Milyen ételek okozhatnak gyomorégést?
Sok olyan étel van, ami az egyébként egészséges emésztésű embereknél is gyomorégést okoz. Aki refluxban szenved, annak még inkább kerülnie kell ezeket:
- Olajban sült ételek
- Gyorséttermi ételek
- Pizza
- Burgonyaszirom és más feldolgozott rágcsálnivalók
- Chilli, Cayenne-bors, fekete bors
- Zsíros húsok, mint a szalonna, kolbász, felvágottak
- sajtok
Mértékkel fogyaszthatók a szakember szerint az alábbi ételek, de ha azt tapasztaljuk, hogy a gyomorégést rontják, jobb elkerülnünk inkább:
- Paradicsomalapú szószok
- Citrusfélék
- Csokoládé
- Menta
- Szénsavas italok
Ételek, amik csökkentik a gyomorsavat
Jó hír, hogy szép számmal vannak olyan rendkívül finom ételek is, melyek viszont kifejezetten ajánlottak, ha gyakran ég a gyomrunk, refluxban szenvedünk. Érdemes ezeket minél gyakrabban beiktatnunk az étrendünkbe!
1. Magas rosttartalmú ételek
Azért nagyon hasznosak a rostban gazdag ennivalók, mert ezekből nehezebb túlennünk magunkat. A gyomorégés egyik leggyakoribb kiváltója pedig pont az, ha hirtelen túl sokat eszünk. Együnk tehát rendszeresen a nap folyamán az alábbi rostdús ételekből:
- Teljes értékű gabona: zabpehely, kuszkusz, barna rizs
- Gyökérzöldségek: édesburgonya, sárgarépa, cékla
- Zöld színű zöldségek: spárga, brokkoli, zöldbab
2. Lúgos ételek
Azok az ételek, melyeknek alacsony a pH-értéke, savasak és felerősítik a reflux tüneteit. Viszont a magasabb pH-jú, tehát lúgos ételek enyhíthetik a gyomorégést. Ide számos népszerű zöldség és gyümölcs tartozik:
- Banán
- Görögdinnye
- Karfiol
- Édeskömény
- Olajos magvak
3. Nagy víztartalmú ételek
Ha sok a savunk, csökkentheti a gyomorégést a vízben gazdag ételek fogyasztása. Együnk minél többet ezekből:
- Szárzeller
- Uborka
- Saláta
- Görögdinnye
- Csirkehúsleves
- gyömbértea
Forrás: Johns Hopkins Medicine, Fotó: Unsplash