- Az ősz a hűvösödő nappalok és a vírusfertőzések időszaka.
- Ősszel fokozottan szükséges immunrendszerünk támogatása.
- A cink így segíti immunrendszerünket.
A hűvös, őszi, vírusokkal teli időszakban sokan kezdenek vitamint szedni immunrendszerük erősítésére. A dietetikusok szerint azonban van egy olyan ásványi anyag, amire talán kevésbé figyelünk, pedig igazi „titkos fegyver” a megfázás és nátha ellen. Ez pedig nem más, mint a cink.
Miért ilyen fontos a cink?
A cink részt vesz a sebgyógyulástól a DNS-szintézisig rengeteg élettani folyamatban, de a legfontosabb szerepe mégis az immunrendszer támogatása. Segíti a T-sejtek működését, amelyek elsőként szállnak szembe a kórokozókkal. A kutatások szerint ráadásul a cink a felső légutakban is dolgozik: gátolja, hogy a vírusok és baktériumok könnyen megtapadjanak, így lerövidítheti a betegség időtartamát.
Mennyi cink kell, és hogyan vigyük be?
A nők számára a napi ajánlott mennyiség 8 mg, a férfiaknak pedig 11 mg. Szerencsére ez a mennyiség megfelelő ételekből könnyen összehozható. A legnagyobb cinkbajnok az osztriga, de nem mindenki rajong érte, ráadásul az ára is borsos. Jó forrást jelentenek még azonban a következők is:
- a marhahús, a halak és a tengeri herkentyűk,
- a tojás és a tejtermékek.
A növényi alapú étrendet követőknek sem kell aggódniuk: a lencse, a csicseriborsó, a babfélék, a zab, a teljes kiőrlésű kenyér, valamint a diófélék és magvak is tartalmaznak cinket. Egy adag lencse például majdnem 4 mg-ot rejt.
Nem mindegy, mennyit hasznosít a szervezeted
A növényi ételekben található fitátok csökkenthetik a cink felszívódását, de ezt egyszerű trükkökkel kiküszöbölheted: a csíráztatás, a fermentált kenyerek és a kovászolás például sokat segít. A cink jobban hasznosul akkor is, ha kvercetinben gazdag ételekkel, például vöröshagymával vagy almával kombinálod.
Vegánoknak, bélrendszeri betegséggel élőknek vagy gyomor-bypass műtéten frissen átesetteknek hasznos kiegészítő lehet a cinktabletta is, melyből érdemes jól felszívódó változatot vásárolni és figyelni rá, hogy mindig étkezéskor vegyük be.
Forrás: Huffpost, Fotók: Getty Images