8 módszer, hogy természetesen támogassuk az immunrendszerünket

2021. október 17.
Most, hogy berobbant az őszi nátha- és influenzaszezon, a legtöbbünk életében központi téma lett az immunrendszer minél hatékonyabb támogatása. Ezt pedig szeretnénk minél természetesebb módon tenni. Bár nincs egyetlen olyan étel vagy életmódelem, ami önmagában képes lenne megelőzni, hogy megbetegedjünk, mégis: ezek a módszerek segíthetnek, hogy minél kevesebb tüsszögéssel és náthával vészeljük át a telet.

„A jó hír az, hogy sokat tehetünk az immunrendszerünk természetes támogatásáért még akkor is, ha nincs a kezünkben a szent grál vagy a bölcsek köve” – mondta dr. Frances Largeman-Roth tápanyagszakértő, aki azt a nyolc módszert is elárulta, amivel a legtöbbet tehetjük az egészségünkért a náthaszezonban.

8-modszer-termeszetes-immunerosites

1. Igyunk elég vizet

Tudjuk, milyen fontos nyáron a megfelelő hidratáltság. Ám nem csak a melegben kell ügyelnünk a folyadékbevitelre. A víztől jobban érezzük magunkat fizikailag és mentálisan egyaránt. „A megfelelő hidratáció azonban azért is szükséges, mert az orr nyálkahártyáján keresztül behatolni próbáló vírusok és baktériumok dolgát is megnehezíti – mondta Largeman-Roth. – Ha az orrnyálkahártya kiszárad, bejuthat minden olyan kórokozó, amitől náthásak leszünk.”

2. Elegendő C-vitamin

Nagyon fontos minden olyan étel fogyasztása, ami sok C-vitamint tartalmaz. „A citrusfélék, leveles zöldek, brokkoli, a piros bogyós gyümölcsök és paprika ne hiányozzanak a tányérunkról, ezek nagyon fontosak az immunrendszer megfelelő működéséhez” – emlékeztetett a szakember. A testünk nem képes előállítani, sem tárolni a C-vitamint, így minden nap be kell vinnünk a szervezetünkbe. Szerencsére számos növény tartalmazza, így ha kiegyensúlyozott az étrendünk, nincs szükség arra, hogy táplálékkiegészítőkből pótoljuk.

3. Alvás, alvás és még több alvás

Az első dolog, amiről általában lemondunk, az alvás, különösen a stresszes időszakokban. A nem elegendő vagy nem megfelelő minőségű éjszakai pihenés azonban gyengíti az immunrendszer működését, csökken a védekezőképességünk az olyan betegségekkel szemben, mint az influenza, ráadásul krónikus betegségeket okozó gyulladásos folyamatok indulhatnak el a szervezetünkben. 

A megfelelő alváshoz nem kell sok dolog. „Kapcsoljuk ki a kütyüket egy órával lefekvés előtt, kerüljük a koffeint délután, és használhatunk levendulát a lefekvés előtti ellazuláshoz” – javasolta Largeman-Roth. Az is hasznos, ha a pohár bort inkább egy fürt friss szőlőre cseréljük. „A szőlő melatonint tartalmaz. Ez a hormon szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusunkat. Emellett némileg hidratál is, ami szintén fontos az egészségünkhöz.”

4. Figyeljünk a cinkszintünkre

Ha nincs elegendő cink a szervezetünkben, fogékonyabbá válunk a különböző kórokozókra, például a betegséget okozó baktériumokra. A megfelelő mennyiségű cink az immunrendszerünk működéséhez elengedhetetlen. „Azt is jó, ha tudjuk, hogy elegendő cink nélkül a gyerekek sem fejlődnek megfelelően, a sebek sem gyógyulnak és az ízlelésükre és szaglásunkra is hatással van” – tette hozzá a szakember. 

A legjobb cinkforrások közé az állati fehérjék, például az osztriga, marhahús, rákfélék, sertéshús és a sötét színű szárnyashúsok tartoznak, de a legtöbb tejtermék is tartalmaz cinket. Ha az étrendünkben nem találhatók meg ezek az ételek megfelelő gyakorisággal, érdemes megfontolni a cink pótlását táplálékkiegészítőkből.

5. Éljünk társasági életet

„A nevetés stimulálja a szívet, a tüdőt és az izmokat, javítja az oxigénfelvételt és endorfin termelésére sarkallja az agyat. És ez még nem minden. Nevetés közben javul a vérkeringés, ellazulnak a görcsös izmok és hosszú távon az immunrendszerünk működése is javul, mivel olyan fehérjék termelődnek a szervezetünkben, melyek segítenek a stressz leküzdésében” – sorolta Largeman-Roth, miért fontos, hogy elegendő időt töltsünk jó társaságban.

6. Rutinszerű D-vitamin

„Hozzájuthatunk a D-vitaminhoz a tojásból és zsíros halakból (például a lazacból)” – említette meg a szakember azt a kevés táplálékfajtát, mely tartalmaz D-vitamint. Ez a vitamin nagyon fontos az immunrendszer támogatására, csökkenti a súlyosságát a különböző légúti fertőzéseknek. 

Bár az ételek listája rövidke, melyekben megtalálható, szerencsére ha napi legalább 20 percet a napon tartózkodunk, a szervezetünk saját maga is elő tudja állítani a szükséges mennyiséget. Télen azonban szükség lehet a pótlására táplálékkiegészítőkből, hogy valóban elegendő mennyiséghez jusson a testünk.

7. Legyünk tudatosak a kalóriabevitellel

A túlsúly árt az immunrendszernek. A legfrissebb kutatások szerint az elhízás kéz a kézben jár az immunrendszer működésének csökkenésével. A megfelelő mennyiségű testmozgáson kívül figyelnünk kell tehát arra is, mi kerül a tányérunkra. Együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt, hiszen ez nem csak a tápanyagbevitelünket növeli, de jóval kevesebb kalóriát is fogyasztunk ezzel anélkül, hogy úgy éreznénk, le kellett mondanunk valamiről vagy éhesek maradnánk egy-egy étkezés alkalmával.

8. Próbáljuk ki az álombogyót

Jól ismert ajurvédikus növény az álombogyó, vagy ashwagandha. Az indiai gyógyászatban gyulladáscsökkentő hatása miatt használják, mely segít semlegesíteni a szabad gyököket. Emelett javítja az immunrendszer működését, különösen, ha valamilyen betegséggel kell megküzdenünk. Ennek hátterében az áll, hogy serkenti a fehérvérsejtek termelődését. Mivel bizonyos gyógyszerek hatását gátolhatja, ezért mindenképp kérjük ki orvosunk tanácsát, szedhető-e nekünk is ez az immunerősítő gyógynövény. 

Az immunrendszerünk egy összetett, több részből álló rendszer, melynek megfelelő működéséhez elengedhetetlen az egyensúly. Ezt nem egy vagy két dolog adja, ezért általánosságban fontos a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő bevitele és a testi-lelki egészségünkkel való törődés ahhoz, hogy segítsen megóvni minket a betegségektől.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash