6 bevált módszer az immunrendszer megerősítésére

2020. március 22.
Most mindennél jobban szükségünk van néhány kulcsfontosságú változtatásra a gondolkodásunkban, a tetteinkben és a szokásainkban.

A személyes kontaktus kerülése, a távolságtartás más emberektől, és a gyakori, helyes kézmosás és kézfertőtlenítés elengedhetetlen a betegségek megelőzésében, ám ezek mellett kevesebb szó esik az immunrendszer erősítéséről, hogy a testünk hatékonyan felvehesse a harcot akár az influenzával, a náthával vagy éppen a koronavírus-fertőzéssel.


Az immunrendszerünk az első számú védelmi vonal a vírusokkal szemben, ám a modern élet tipikus velejárói, a stressz, a mérgező anyagokkal való érintkezés, a rendszeres testmozgás hiánya és az egészségtelen táplálkozás mind gyengítik a védekezőképességünket, amely így nem tud megfelelően harcolni a kórokozók ellen. Ahogy a koronavírus terjed, úgy válik egyre fontosabbá, hogy támogassuk az immunrendszerünket. Ehhez nem is kellenek hatalmas dolgok, csupán néhány kulcsfontosságú változtatás a gondolkodásunkban, a tetteinkben és a szokásainkban.

1. Oldjuk a stresszt

Mikor feszültek vagyunk, stresszelünk, a testünk olyan hormonokat termel, amelyek gyengítik az immunrendszert. Így az egyik legfontosabb dolog, hogy csökkentsük a stresszt, bár ezt mondani könnyebb, mint megtenni a szorongás és a pánik árnyékában. Alakítsunk ki megfelelő egyensúlyt a munka és a magánélet között a home office-ban is, tartsunk szünetet, amikor úgy érezzük, szükségünk van rá. Hasznosak a nyugtató és stresszoldó technikák is, mint például a légzőgyakorlatok és a meditáció. Gondoljuk végig, melyek azok a tevékenységek, amelyek megnyugtatnak és feltöltenek, ezeket rendszeresen iktassuk be a napirendünkbe.

2. Aludjunk, ha fáradtak vagyunk

Nemcsak a koronavírus, de a kialvatlanság is világjárvány a 21. században. Minden egyes alkalommal, amikor ébren maradunk annak ellenére, hogy a testünk sóvárog az alvás után, emelkedik a stressz szintje a testünkben. Ha azzal próbáljuk elűzni ezt az érzést, hogy koffeines italokat fogyasztunk, a fáradtság ettől nem múlik el, csupán nem leszünk tudatában egy kis ideig. Az alvás elengedhetetlenül fontos az immunrendszer megújulása szempontjából, adjuk meg a testünknek, amire szüksége van.

3. Kellenek a vitaminok

A vitaminok és az ásványi anyagok legjobb forrásai az ételek. Fogyasszunk minél több citrusfélét, fokhagymát, brokkolit, spenótot és céklát. Ha viszont már legyengült valamilyen korábbi betegség miatt az immunrendszerünk, vagy megfertőződtünk valamilyen betegséggel, fontos, hogy vitaminkészítményekkel is támogassuk a testünk fertőzések elleni harcát. Amire leginkább szükségünk van, az a C-, a B- és a D-vitamin, valamint a cink.

Olvastad már?

4. Csökkentsük a gyulladást

A cukor, a feldolgozott húsok, a növényi olajok és az alkohol is mind olyan élelmiszerek, amelyek gyulladásokat válthatnak ki szervezetünkben, ezért az immunrendszerünk erőforrásait nagyon leköti a semlegesítésük – azaz kisebb hatásfokkal tudja felvenni a harcot a testünkbe kerülő kórokozókkal. Roppant hasznos, ha elhagyjuk ezeknek az ételeknek és italoknak a fogyasztását.

5. Testmozgás mértékkel

A sport az egyik legjobb dolog az immunrendszer erősítésére. Ám óvatosnak kell lennünk, mert az erőteljes igénybevétel pont ellenkező hatást válthat ki. Ne a teljesítmény lebegjen a szemünk előtt sportolás közben, a lényeg az élvezet és a feltöltődés legyen, utána pedig adjuk meg magunknak a szükséges pihenést is.


6. Tartsuk távol a toxinokat

Számos toxint termelő mikroorganizmus él a környezetünkben, gondoljunk csak a penészre. Ezek lassan, de biztosan rombolják az immunrendszerünket, így fontos, hogy megszabaduljunk tőlül. A légfrissítők aromás szénhidrogénjei, a klórozott víz, a növényvédőszerek, a nehézfémek, a légszennyezés és az élelmiszer-adalékanyagok mind gyengítik a szervezetünk védekezőképességét. Minél jobban kiiktatjuk ezeket az életünkből, annál jobban meg tudjuk védeni magunkat és a szeretteinket a kórokozóktól.

Olvass tovább!


Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash