Nézd az összetevőket! 5 élelmiszer-adalékanyag, amelyre figyelmeztetnek – Mit egyél helyettük?

2025. november 23.
Friss kutatások szerint számos, a mindennapokban fogyasztott adalékanyag árthat a bélrendszerünknek, a szívünknek, sőt még a hormonháztartásunknak is. Ezeket nézzük a szakember szerint az élelmiszerek címkéin!
Káros adalékanyagokat jelző E-számok egy tál színes cukorkán kék háttérrel
  • Sokkal nagyobb a baj az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatban, mint eddig sejtették.
  • Milyen adalékanyagokkal dúsítják az élelmiszereket nagyon gyakran, és ezek miért ártanak az egészségünknek?
  • Mit együnk, ha jót akarunk a testünknek?

Egy új amerikai jelentés arra figyelmeztet, hogy az emberek átlagosan kalóriáik közel felét ultrafeldolgozott élelmiszerekből viszik be. A statisztikák szerint Magyarországon sem jobb a helyzet.

Miért baj ez? Ezeket számos olyan adalékanyaggal dúsítják, amelyek javítják az ízt, az állagot és a szavatossági időt, miközben szervezetünk számára potenciálisan károsak lehetnek.

Bár nagyon sok mindent szabályoz az Európai Unió azzal kapcsolatban, mik kerülhetnek az élelmiszereinkbe, az ultrafeldolgozott termékek még így is bőven tartalmaznak olyan adalékanyagokat, melyeket jobb lenne nem megennünk.

Milyen adalékanyagokat figyeljünk az élelmiszerek címkéin?

1. Karb­oximetil-cellulóz (CMC)

A karboximetil-cellulóz szintetikus emulgeálószer, azaz arra használják, hogy megakadályozza az olaj és a víz szétválását az élelmiszerekben. Gyakori összetevő a fagylaltban, édességekben, kekszekben, szószokban és mogyoróvajakban.

Egy 11 napos klinikai vizsgálat szerint azoknál, akik rendszeresen ettek olyan ételeket, melyben használtak CMC-t, gyakoribbak voltak a hasi panaszok, emésztési problémák, és romlott a bélflórájuk állapota.

Csökkent a szervezetükben az úgynevezett rövid szénláncú zsírsavak szintje is, amelyek pedig fontosak a szervezetben a gyulladások szintjének csökkentéséhez.

Mű hatású kék és sárga gombóc fagyi tölcsérben, mentazöld háttérrel

Milyen adalékanyagok lehetnek a fagyiban?

Miben találkozhatunk az adalékanyaggal?

  • előrecsomagolt péksütemények
  • növényi tejek
  • instant levesek
  • krémtúrók és pudingok

Milyen ételeket válasszunk inkább?

  • természetes sűrítőszereket tartalmazót: agar-agar, pektin
  • házilag készített szószok és öntetek
  • adalékanyag-mentes mogyoróvaj

2. Poliszorbátok (Polysorbate 20, 40, 60, 80)

A poliszorbátokat fagylaltban, öntetekben, sütőporokban és fagyasztott desszertekben alkalmazzák. Állagjavítók, stabilizálók, hosszabbítják a szavatosságot.

Benoit Chassaing, az Institut Pasteur Microbiome-Host Interactions Group tudósa szerint a poliszorbátok az egyik leginkább gyulladáskeltő adalékanyagok közé tartoznak. Kutatásai szerint a poliszorbát 80 jelentősen károsítja a bélflórát, és elősegíti a krónikus bélgyulladást.

Miben találkozhatunk az adalékanyaggal?

  • csokimázak
  • instant kakaóporok
  • ízesített joghurtok
  • előrecsomagolt süteménykrémek

Mit válasszunk helyette?

  • természetes tejszínes desszertek
  • tiszta olaj–ecet alapú öntetek
  • stabilizátor nélküli joghurtok

3. BHA (Butylated hydroxyanisole)

A BHA szintetikus antioxidáns, amelyet gabonapelyhekben, chipsekben, mirelit pizzákban, leveskonzervekben és húskészítményekben használnak. A National Toxicology Program már 1991-ben „valószínűsíthetően emberi karcinogénnek” minősítette.

Miben találkozhatunk az adalékanyaggal?

  • rágcsálnivalók
  • margarinok
  • ízesített rizspogácsák

Mit válasszunk inkább?

  • BHA-mentes, tiszta alapanyagú gabonapelyhek
  • hidegen sajtolt olajok
  • natúr chipsek vagy zöldségropogósok

4. Propil-parabén (E216)

A propil-parabén megakadályozza a penészedést és a baktériumképződést, ezért sokáig eltarthatóak tőle a pékáruk, lekvárok és desszertek. Hormonális zavarokat, termékenységcsökkenést és a mellrák kockázatának növekedését is összefüggésbe hozták vele.

Miben találkozhatunk az adalékanyaggal?

  • ízesített tortalapok
  • gyümölcskocsonyák
  • előrecsomagolt palacsinták
  • instant desszertporok

Mit használjunk helyette?

  • friss, tartósítószer-mentes péksütemények
  • természetes cukorral vagy citrommal tartósított lekvárok
  • gyorsan elkészíthető házi desszertek

5. Eritritol és xilit

A cukoralkoholokat gyakran használják alacsony kalóriatartalmú édességekben, proteinszeletekben, cukormentes rágókban vagy mentolos cukorkákban. 

Lassú felszívódásuk miatt gyakran okoznak puffadást, görcsöket és hasmenést. Több, nagy létszámú vizsgálat szerint növelhetik a vérrögképződés és a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

Miben találkozhatunk az adalékanyaggal?

  • keto édességek
  • cukormentes szirupok
  • diétás sütemények
  • alkoholmentes koktél szirupok

Mit válasszunk helyette?

  • kis mennyiségű valódi cukor
  • méz vagy datolyaszirup
  • friss gyümölccsel ízesített desszertek

Összegzés

Ha szeretnénk csökkenteni az ultrafeldolgozott élelmiszerekből származó kockázatokat, érdemes alaposan átnéznünk a címkéket. Minél kevesebb és érthetőbb összetevőt látunk, annál jobb az egészségünknek egy-egy termék.

Támpont lehet, ha azt figyeljük, hogy egy bizonyos számú összetevőnél ne tartalmazzon többet egy adott élelmiszer!

A természetes alternatívák nemcsak biztonságosabbak, hanem hosszú távon az egészségünkért is sokkal többet teszünk ezekkel.

Forrás: Eating Well, Washington Post, The New York Times, fotó: Unsplash/Pramod Tiwari, Getty Images

Ajánlott videó