Mi már olvastuk és próbáltuk: Steiner Kristóf mesés menüi

2016. február 08.
A Kristóf konyhája. Mesés menük (nem csak) vegánoknak című könyvnek tényleg bárki polcán bérelt helye lehet, szerény konyhai rutinnal megáldott, nagyon elfoglalt húsevők ugyanúgy hasznát vehetik, mint felsőfokú vegánok, intolerancia- és allergiagyűjtők vagy új életet kezdő bátortalanok.


A KÖNYVRŐL ÁLTALÁBAN: A pár perc alatt összedobható szendvicsektől és salátáktól az ünnepi lakomákon felszolgálható, többfogásos multikulti ételcsodákig (malai kofta, brit pásztorpite, tibeti momó) rengeteg vegán recept, konyhafortély és korábban megoldhatatlannak tűnő problémára kínált ötlet sorjázik a lapokon. A Mesés menük ugyanakkor több egyszerű szakácskönyvnél. Egy olyan világképet és életmódot hoz közel hozzánk, amelyről idáig azt gondolhattuk: remek, hogy mások képesek erre, de nekünk sosem sikerülne.

AZ ERŐSSÉGE: Kristóf nemcsak azokra gondolt, akik kuktasapkával a fejükön születtek. A paradicsomreszelésre képtelen kétbalkezesekhez éppúgy szól (nemcsak írásos receptek, de videók, bevásárlólisták és az alapanyagok beszerzését megkönnyítő online piac szolgáltatás formájában), mint a veganizmus felé kacsingató gasztrobloggerekhez vagy a sültkrumpli-imádatot készséggel beismerő növényevőkhöz. Remek ötlet, hogy nemcsak a kajakészítésbe avat be, de az állatvédelem kérdéseibe vagy a szuperszigorú vegánok internetes kekeckedéseinek visszaverésébe is.

A SZERZŐRŐL: A világ legjobb Madonna-DJ-je, az utóbbi években tel-avivi székhelyű, de fél lábbal mégis örök pesti író, újságíró, exműsorvezető Steiner Kristóf, aki megelégelte, hogy kedvenc kínai meztelen kutyájával az ölében, állatbarátságot mímelve is képes félkilós steakeket eltüntetni a tányérról.

KIKNEK AJÁNLJUK: Ha vegetáriánus voltál ugyan, de kiderült, hogy egészségügyi okokból – pl. laktózérzékenység – célszerű „mindenmentesre” váltanod; ha imádod a hasad, de fogynod kellene pár kilót; ha tisztelsz és szeretsz minden élőlényt magad körül, vagy ha egyszerűen szeretnél valami finomat, egészségeset és növényi alapút főzni úgy, hogy egy hiperbonyolult szövegezésű, beszerezhetetlen alapanyagokat felsorakoztató szakácskönyv ne törje le azonnal az önbecsülésed, akkor irány a könyvesbolt!