A hedonisták Rómája – Steiner Kristóffal

2018. április 23.
Egy római vakáció mindig jó ötlet – különösen, ha valaki pont úgy szereti a hasát, mint a minden képzeletet felülmúló művészetet, a nagy sétákat a titkos-romantikus negyedeken át, vagy épp a tökéletes kapucsínót. Kedvesemmek kiruccantunk egy hétvégére az Örök Városba – és igazi hedonistaként nyomban belevetettük magunkat az igazi itáliai forgatagba...

A legjobb pizza

A L’antica Pizzeria da Michele Olaszország-szerte az egyik legismertebb, és elismertebb pizzát készíti, ma már nem csak Nápolyban, Rómában is. Liz Gilbert is itt esett szerelembe a pizzájával az Ízek, imák, szerelmekben, így nem csoda, hogy a falra Julia Roberts híres-neves portréja is felkerült, melyen egy-egy hatalmas szeretet-marinarat majszol élvezettel. Ám a pizzájuk még a hírnevüket is felülmúlja: a peremen ropogósra pirult tésztabuborékok, belül papírvékony alapon semmi más, csakis színtiszta olaszt paradicsom, aromás fokhagymával. E mellé “antipasti” válogatást rendeltünk – a párolt mángolddal máig rendszeresen álmodom.

A legjobb tészta

A Fuoco bisztró igazi megváltást jelent azoknak, akik késő éjjel sem szégyellnek tésztát rendelni: a trendi étterem gluténmentes spagettit és pennét is készít, a „zsidó articsóka” – a tökéletesre párolt, levelenként fogyasztott nyalánkság – egyenesen mennyei. Az olasz falatokhoz mély vörösbor dukál – bio szőlőkertekben született, organikusan érlelt kedvencünkre, a Montepulicano D’Abruzzora esett a választásunk. Ideális ebédre is, ha épp vatikáni kirándulásra indul a nagy utazó – a pápa otthona alig tízperces sétára van a trendi bisztrótól.

 

A legjobb reggeli

Rómában hotelben reggelizni épp olyan természetes, mint vintage Vespával járni: a Palazzo Cinquecento közvetlenül a város legnagyobb pályaudvara mellett, ódon városfalakkal körbevéve várja a látogatókat – ötcsillagos menüvel. Míg utazáskor ételérzékenyeknek gyakran kompromisszumokat kell kötni, itt végtelenül boldog vegánok voltunk: színes saláták, sült és marinált zöldségek, édesen krémes aszalt paradicsom, ebédnek beillő erdei gomba ragu… Csak növényi tejből háromfélét tartanak (a házi mandulatejnek egyenesen marcipán íze van). A szálló nem csak brunch-alternatíva: tökéletes római otthon azoknak, akik csillagtúra-szerűen, vonattal tervezik bejárni Itáliát.

 

A legmenőbb negyed

A laikus utazó talán sosem hallja a Trastevere nevet – a Corso fényűző üzletei, az építészeti és történelmi csodák, mint Colosseum, a Trevi-kút, vagy a tucatnyi múzeum és galéria napokra lenyűgözi az embert. Pedig ez a negyed a „hely, ahol lenni kell”. Másfél évtizeddel ezelőtt afféle munkáskörnyéknek számított, tíz éve már az új „it place”-ként emlegették a nemzetközi ingatlancápák, mára pedig afféle művészi hippi-városkává nőtte ki magát. Kacskaringós utcácskái csillogó kézműves ékszer-üzleteket, pislákoló bárokat rejtenek, éjszaka pedig igazi „bulinegyeddé” változik a színes házacskákkal tarkított környék.

 

A legizgalmasabb piac

A Mercato Centrale egyszerre ételpiac, trendi séfek pop-up játszótere, és tradicionális olasz termelői piac – faszénen grillezett vegán burgertől ropogós pizzán át fűszeres olajban sült articsókáig több száz csábító fogás várja a foodie-kat. Az egykori vasúti váróterem ma az ételkülönlegességek mellett kulturális eseményeknek és tematikus piacoknak ad otthont – a szervezők hitvallása, hogy a „gyors kaja” kifejezés nem jelent egyet a silány minőséggel, és bár könnyed, vásári hangulat van, amint leül az éhes utazó, máris megjelenik egy felszolgáló, hogy felvegye az italrendelését. Mi ez, ha nem dolce vita?

 

Mégtöbb utazás Kristóffal a @whitecityboy Instagram oldalon.