Kerti zöldborsó és ésszerű konyha – bemutatjuk új bloggerünket, Füge Katát

2016. november 03.
Füge Kata az a fajta gasztromániás, aki a trendi receptek írásán túl az egészséges és fenntartható táplálkozással is foglalkozik. 2013-ban indította blogját, a Futureatert, ahol a minden szempontból tudatos táplálkozás jegyében ír recepteket – ezeket mostantól már a Marie Claire oldalán is olvashatjátok. Ismerjétek meg Katát, aki mesélt nekünk slow foodról, konyhai ésszerűségről és gyerekkori bio-élményekről, és még azt is elárulta, mi az, amit a nagyinál senki nem csinál jobban.

Mi volt az első meghatározó gasztronómiai élményed, amire vissza tudsz emlékezni?

Anyukám és mindkét nagymamám is nagyszerűen főz, ráadásul a falusi rokonság miatt már kiskoromtól kezdve nagyon magas minőségű, 100%-osan bio élelmiszerekhez is hozzájutotam. Persze akkor még fogalmam sem volt arról, hogy ez micsoda szerencse. De az első gasztronómiai élmények mindenképpen ehhez kötődnek: óriási gesztenyék, nyári paradicsom, zöldborsó még a kertben, vagy a nagyapám által füstölt sonka mind arra tanított, milyen is az étel valójában.

Mikor és miért indítottad a Futureater blogot?

2013 tavaszán kezdtem el írni, mert addigra már szinte napi sporttá vált számomra a nemzetközi és magyar gasztroblogok olvasása. Iszonyúan inspiráló volt, hogy az egyes recepteken keresztül a bloggerek teljes életmódját meg lehet ismerni, ezáltal sokkal könnyebb megérteni, hogy áll össze például egy vegetáriánus, olasz ételekre fókuszáló, vagy akár egy amerikai ranch-en működő háztartás. Alapvetően a kiegyensúlyozott étkezésben hiszek: kevés hús, jó minőségű alapanyagok, amelyeknek esetleg ismerjük a származási helyét, és sportolás. Ahhoz, hogy egészségesebben éljünk, nem kell extrém diétát folytatnunk. A konyhai ésszerűséget szeretném promotálni a Futureater által.

A gasztronómiát tudományos oldalról is ismered, a Pécsi Tudományegyetemen tanítottál is a témában. Mesélj erről egy kicsit!

Táplálkozásmarketinget tanítottam az egyetemen, elsősorban a fogyasztói magatartásra és az egészséges étkezés promóciós lehetőségeire koncentrálva. A hallgatók gyakran sokéves tapasztalattal rendelkeztek a dietetika vagy az élelmiszerbiztonság területén, így az új elméleteket egy stabilan meglévő rendszerbe tudták beilleszteni, de jellemző, hogy a fair trade (méltányos kereskedelem) vagy a slow food mozgalom sokaknak ismeretlen fogalmak voltak korábban.

Fontos számodra a tudatos táplálkozás és a fenntartható étkezés is. Míg előbbire már sokan figyelnek, az utóbbi kevésbé égett a köztudatba – szerinted mi változtathatna ezen?

Bár úgy tűnhet, a fenntartható étkezés megvalósításához gyökeresen kellene átalakítani az életünket, igazából már kisebb változtatásokkal is jót teszünk magunkkal. Ilyen például, ha a hétvégi bevásárlás előtt átgondoljuk a következő heti menüt – így tudunk számolni az esetleges maradékokkal, vagy az egy-egy fogáshoz csak félig felhasznált, de amúgy romlandó élelmiszerekkel. Végeredményben kevesebb ételt fogunk kidobni, ráadásul kevesebbet is költünk.

Mi az az étel, amit a nagyinál senki sem csinál jobban?

Hosszú a lista, mondom is néha neki, hogy ezt a kacsacombot még a top éttermekben sem csinálják ilyen jól. De a titkos favorit talán a zserbó, ami felülmúlhatatlan.

Speculoos pite Kata konyhájából

Ha egész életedben csak egyféle dolgot ehetnél, mit választanál?

Talán ricottás-spenótos raviolit, sok parmezánnal és olíva olajjal. De azért nagy szerencse, hogy annyiféle étel van a világon.

Milyen cikkeket olvashatunk tőled a marielcaire.hu-n?

Elsősorban gyorsan és egyszerűen elkészíthető, de egészséges recepteket írok, de szó lesz a fenntartható táplálkozásról és alkalomadtán más országok gasztronómiájáról is.