Csoda finomságok a Bazsalikomos kertből

2016. október 25.
Ha szeretitek a házi készítésű finomságokat, ezt a történetet imádni fogjátok! A PandArte bloggere bemutatja nektek azt a fiatal anyukát, aki elképesztően finom pestot készít a saját kis konyhájában!

Imádom a házi készítésű finomságokat, akkor meg pláne, ha megismerhetem a történetüket! Egy nagyon kedves lánnyal találkoztam nemrég a kiskertpiacon, aki olyan pestót készített, aminek harmonikus ízvilágát órákig éreztem a számban! Elmesélte hogyan készítette a több ruháskosárnyi bazsalikomlevélből a saját konyhájában, amikor kislányai épp rángatták a szoknyáját, hogy velük foglalkozzon.

Persze ennél többet is megtudtam Mariannról, aki a Kertészeti Egyetemen végzett, és már akkor azon gondolkodott, hogy milyen saját dolgot termesszen a család kedvenc, három hektáros területén. Eleinte gyógynövényeket, gyümölcsöket, zöldségeket termesztettek, ezeket aszalták és például finom teákat készítettek, leginkább a család részére. Ahogy az a jó dolgokkal lenni szokott, elkezdte kinőni magát.

Mariann, férjének is köszönhetően, (aki egyébként borász), egyre jobban elmélyedt a gasztronómiában, sok piacon, fesztiválon vett részt. Amikor nagyobbik lánya, Anna öt hónapos volt, úgy érezte, most jött el az idő, tele volt inspirációval és energiával. Megszületett a Bazsalikomos kert, amit először hivatalosan a WAMP-on mutatott be a nagyközönségnek. Oda vitte ki a teákat, amik a kertjükből és a farmjukról származó, egészséges, válogatott gyümölcsökből, gyógynövényekből, fűszernövényekből készültek sok-sok szeretettel.

Közben megszületett Emma is, úgyhogy a tavalyi éve leginkább a gyerekekről szólt, idén tavasztól viszont már gőzerővel folytatta a tervei megvalósítását! Nyáron például szörpöket készítettek, faeperből lekvárt, a legújabb pedig a csoda pesto és a szilvás chutney, de ősszel a sütőtökkel is tervez még valami nagyon finomat.

A csoda pestoban a rengeteg bazsalikom mellett pirított dió, mandula és fenyőmag, valamint fokhagyma, só és olivaolaj van… ahogy ez a képen látható, a piacon egy gasztro kutyusnak is nagyon ízlett. Egyébként ahogy láttam, mindenki imádta a Bazsalikomos kert finomságait, amit azért sem nehéz, mert már attól megkívánod őket, ahogy Mariann beszél róluk…

A fűszeres szilvás chutney eleinte szilva lekvárnak indult, de olyan sok cukor kellett volna bele, hogy finom legyen, hogy azt Mariann inkább mellőzte. Helyette tett bele egy kis fahéjat, curryt és borsot, majd este pirított csirkemellel tálalta, ami nagyon bejött a családnak, úgyhogy így el is készült a következő sikertermék.

A nagy kérdés, hogy két kisgyerek mellett mégis hogyan van energiája minderre. A válasz egyszerű, ez kapcsolja ki a legjobban! Valójában mindig is ezt imádta, hiszen a kertért való rajongása valahol ott kezdődött, amikor 3-4 évesen, az ideje legnagyobb részét kertészkedéssel töltő nagypapája őt fogadta maga mellé, hogy együtt szüreteljenek. Ma pedig Anna és Emma kísérik őt lelkesen a kertbe, és ülnek fel mellé a pultra a nagy befőzéseknél.