Tökéletes borkorcsolya: mazsolás-túrós kifli

2017. augusztus 24.
Meglepő, de tökéletes borkorcsolya fehérborokhoz ez a mazsolás-túrós kifli – próbáljátok ki bloggerünk, Füge Kata receptje alapján. Vigyázat, abbahagyhatatlan.

Az alábbi túrós kifli nem tűnik kirívó konyhai fakszninak, mégis igazi kincs az alábbi recept. Bár élesztős tésztáról van szó, nincs kelesztési idő, a hozzávalókat csak össze kell keverni. A lenti mennyiségből kifejezetten sok kis kifli jön ki, partikra tehát tökéletes, ráadásul előző nap is elkészíthetjük. Ha így teszünk, biztos helyre tegyük a buli előtt, mert egy-egy pohár fehérbor mellé egyszerűen elpárolog.

Túrós kiflik

A tésztához:

1 dl tej
fél ek kristálycukor
4 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
22 dkg vaj
1 tojás
1 csipet só

A töltelékhez:

25 dkg túró
8 dkg kristálycukor
1 ek búzadara
1 nagy marék mazsola
1 púpos ek tejföl
1 facsarás citromlé

1 tojás a kenéshez

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tejet egy müzlistálba öntjük, és mikróban óvatosan (azaz néhány másodpercenként ellenőrizve) kézmelegre melegítjük. Beleszórjuk a kristálycukrot és belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd félretesszük, hogy felfusson. Közben a lisztet és a sót összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást, majd beleöntjük az élesztős tejet. Egynemű tésztát gyúrunk belőle, majd a hűtőbe tesszük.

Egy nagyobb tálba összekeverjük a töltelék összes hozzávalóját.

Lisztezett felületen 7 egyenlő részre vágjuk a tésztát, majd egyesével vékony, kb. 20-25 cm átmérőjű körlapot nyújtunk a tésztából. Pizzavágóval 8 cikkelyre vágjuk, majd mindegyik cikkely szélesebb végébe fél teáskanál tölteléket teszünk. A töltelékes felétől kezdve, a sarkokat behajtva feltekerjük a tésztát. Sütőlappal bélelt tepsire helyezzük a kifliket, majd felverjük a tojást, és azzal mindegyiket megkenjük. 20 perc alatt készre sütjük.