Világbajnok lencsesaláta mennyei padlizsánkrémmel és elronthatatlan lepénykenyérrel

2017. szeptember 14.
Vegetáriánus ízorgia, világbajnok padlizsánkrém, plusz egy elronthatatlan, pár perc alatt elkészülő lepénykenyér bloggerünk Füge Kata konyhájából arra az esetre, ha nincs mivel kísérni egy salátát vagy különböző mártogatókat.

Ahhoz, hogy kevesebb húst együnk a mindennapokban, érdemes több olyan receptet is kipróbálni, ami nem egy húsos étel vegetáriánus verziója, hanem egy már eleve zöldségekből felépített fogás. Az alábbi saláta jó példája ennek az elképzelésnek, ráadásul szerepel benne egy tökéletesen működő padlizsánkrém recept is. Na meg egy fantasztikus lepénykenyér elkészítésének leírása is, amint mindenképpen érdemes kipróbálni, hiszen ezerféleképpen felhasználható: készíthetünk belőle házi gyrost, adhatjuk mártogatók vagy saláták mellé, de egy gyors melegszendvics alapjának is tökéletes.

Lencsesaláta padlizsánkrémmel
(2 adag)

1 padlizsán
1 tk tahini szósz
1 ek tejföl
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors

15 dkg lencse
2 babérlevél
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek olaj
só, frissen őrölt bors
1 ek balzsamecet
2 ek olívaolaj
2 marék rukkola
1 nagyobb paradicsom, felkockázva

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd mintegy 50 perc alatt megsütjük benne az egészben tartott padlizsánt. Ha megsült, félbevágjuk, a húsát szűrőbe kanalazzuk, és 10-15 percig hagyjuk lecsöpögni. Ezután botmixer segítségével kikeverjük a tahinivel, a tejföllel, és az apróra vágott fokhagymával. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük.

Közben egy közepes lábasba szórjuk a lencsét. Felöntjük annyi vízzel, hogy három ujjnyira ellepje, majd beletesszük a babérlevelet, és közepes lángon kb. 25 perc alatt puhára főzzük.

Közben a hagymát vékonyan felszeleteljük, és egy csipet sóval kevés olajon egy tapadásmentes serpenyőben karamellizáljuk. Ehhez alacsony lángon tartjuk, kb 20-25 percen át.

Ha a lencse megfőtt, leszűrjük, majd az elmosogatott lábasba visszaöntjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a balzsamecetet és az olívaolajat. Amikor a hagyma aranyszínűre párolódott, azt is hozzáöntjük a lencséhez. Átkeverjük.

Tálaláskor a tányérra teszünk egy marék rukkolát és a felkockázott paradicsomot, majd sózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Mellé kanalazzuk a lencsét és a padlizsánkrémet. Lepénykenyérrel tálaljuk.

Gyors lepénykenyér
(4 darabhoz)

1 dl kézmeleg víz
¼ tk szárított élesztő
13 dkg liszt
¼ tk só
1 evőkanál olaj

Az élesztőt a vízbe szórjuk, félretesszük.

Egy tálba szórjuk a lisztet a sóval, majd felkeverjük az élesztős vizet, és fokozatosan adagoljuk a liszthez, hogy lássuk, mennyi vizet is vesz majd fel. Végül hozzáadjuk az olajat is, és ruganyos tésztává gyúrjuk. 20 percig pihentetjük, aztán lisztezett felületen négy darabra vágjuk. Mindegyik darabot egyenként vékony körlappá nyújtjuk, majd felhevített serpenyőben közepes lángon, oldalanként néhány perc alatt megsütjük a lepényeket.