Pofonegyszerű ázsiai tésztasaláta

2017. szeptember 28.
Hétköznap is főznél, de szóba sem jöhetnek az órákon át készülő fogások? Finom ízekben dúskáló villámtészta rohanós napok végére, bloggerünk, Füge Kata receptje alapján.

Az ázsiai üvegtészta talán a létező leggyorsabb megoldás, amikor kiadós vacsorát szeretnénk készíteni: néhány percig áztatjuk forró vízben, és már mehet is a szójaszószos öntet és a friss, vagy wokban pillanatok alatt kisütött zöldségek mellé. Az alábbi recept csak egy verzió a végtelen ízkombináció közül. Próbáljátok ki, és tárazzatok be üvegtésztából a rohanós hétköznapi vacsorákhoz.

Ázsiai tésztasaláta

200 gramm üvegtészta
2 ek olaj
2 gerezd fokhagyma
2 cm friss gyömbér
1 kisebb fej hagyma
1 közepes sárgarépa
2 ág szárzeller
100 gramm friss zöldborsó (helyettesíthető pl. spárgával, zöldbabbal, vagy más konzerv babbal is)
1 csokor koriander (helyettesíthető petrezselyemmel)

Az öntethez:

1 lime kifacsart leve
1 ek napraforgó olaj
1 ek szezámolaj
2 ek szójaszósz
½ – 1 tk cukor

Egy nagyobb tálba tesszük az üvegtésztát, és leöntjük kb. fél liter forró vízzel. 4-5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Közben összekeverjük az öntet hozzávalóit, és ezzel átkeverjük a tésztát. Félretesszük, amíg a zöldségek elkészülnek.

A hagymát és a szárzellert vékonyan felszeleteljük, a fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk, a sárgarépát gyufaszál méretűre vágjuk. Egy wokot vagy nagyobb serpenyőt nagy lángon felhevítünk. Beleteszünk 2 ek olajat, majd ebben átpirítjuk a hagymát, a gyömbért és a fokhagymát. Kb. 5 perc után hozzáadjuk a zellert és a sárgarépát, majd további 5 perc alatt átpirítjuk. Végül hozzáadjuk a friss zöldborsót, és még 30 mp-ig pirítjuk.

Végül a zöldségeket a tésztához keverjük, és az egészet megszórjuk felaprított korianderrel. Citrom- vagy lime-gerezddel tálaljuk.