Egészséges őszi édesség: szilvás-mákos morzsasüti

2017. szeptember 21. |

Klasszikus sütemény-élményt keresel, de kerülnéd a fehér lisztet? Próbáld ki bloggerünk, Füge Kata szilvás morzsasütijét, aminek épp a teljes kiőrlésű liszt ad extra finom ízt.

Ősszel az egyik kedvenc alapanyagom a szilva. A legegyszerűbb sütemények is mély ízeket kapnak általa, és a világ legfinomabb előételében is szerepel: mandulával töltött aszalt szilva, baconbe tekerve és serpenyőben kevés olajon kisütve.

Ha még sosem sütöttetek teljes kiőrlésű liszttel, akkor az alábbi recept tökéletes kezdet: a sima liszthez képest a teljes kiőrlésű változattól még finomabb lesz a morzsa, amit mákkal és zabpehellyel lehet gazdagítani. Ha ezek épp nincsenek otthon, kihagyhatók – ebben az esetben érdemes kicsivel több lisztet használni. És ha esetleg nem a szilva a kedvenc gyümölcsötök, készülhet morzsasüti barackkal, almával, körtével, vagy ezek bármilyen kombinációjával is.

Szilvás crumble, vagyis szilvás-mákos morzsasüti

100 gramm teljes kiőrlésű liszt
2 ek mák
50 gramm zabpehely
1 csipet só
50 gramm cukor
1 ek méz
70 gramm vaj
300 gramm szilva
1 tk fahéj
1 tk vaníliaaroma

A sütőt 175 fokra előmelegítjük.

A vajat mikróban megolvasztjuk. A lisztet egy nagy tálban összekeverjük a mákkal, a zabpehellyel, a sóval, a cukorral, a mézzel és az olvasztott vajjal. A morzsát kissé összelapogatjuk, és fagyasztóba tesszük, amíg haladunk tovább. Egy 22×18 cm-es sütőtálat, vagy egy kerek tortaformát kivajazunk. A szilvát kimagozzuk, negyedekre vágjuk, majd beleszórjuk a sütőtálba. Hozzáadjuk a fahéjat és a vaníliát, majd összekeverjük. Kivesszük a fagyasztóból a tésztát, majd a szilva tetejére morzsoljuk. 35 perc alatt megsütjük, majd megvárjuk, amíg egy kicsit kihűl, és esetleg vaníliafagyival tálaljuk. Másnap is finom.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Gasztró

Karcsúsító ételek a strandszezon előtt: túrótorta gyümölccsel díszítve diéta

Karcsúsító ételek a strandszezon előtt: túrótorta gyümölccsel díszítve