Egészséges őszi édesség: szilvás-mákos morzsasüti

2017. szeptember 21.
Klasszikus sütemény-élményt keresel, de kerülnéd a fehér lisztet? Próbáld ki bloggerünk, Füge Kata szilvás morzsasütijét, aminek épp a teljes kiőrlésű liszt ad extra finom ízt.

Ősszel az egyik kedvenc alapanyagom a szilva. A legegyszerűbb sütemények is mély ízeket kapnak általa, és a világ legfinomabb előételében is szerepel: mandulával töltött aszalt szilva, baconbe tekerve és serpenyőben kevés olajon kisütve.

Ha még sosem sütöttetek teljes kiőrlésű liszttel, akkor az alábbi recept tökéletes kezdet: a sima liszthez képest a teljes kiőrlésű változattól még finomabb lesz a morzsa, amit mákkal és zabpehellyel lehet gazdagítani. Ha ezek épp nincsenek otthon, kihagyhatók – ebben az esetben érdemes kicsivel több lisztet használni. És ha esetleg nem a szilva a kedvenc gyümölcsötök, készülhet morzsasüti barackkal, almával, körtével, vagy ezek bármilyen kombinációjával is.

Szilvás crumble, vagyis szilvás-mákos morzsasüti

100 gramm teljes kiőrlésű liszt
2 ek mák
50 gramm zabpehely
1 csipet só
50 gramm cukor
1 ek méz
70 gramm vaj
300 gramm szilva
1 tk fahéj
1 tk vaníliaaroma

A sütőt 175 fokra előmelegítjük.

A vajat mikróban megolvasztjuk. A lisztet egy nagy tálban összekeverjük a mákkal, a zabpehellyel, a sóval, a cukorral, a mézzel és az olvasztott vajjal. A morzsát kissé összelapogatjuk, és fagyasztóba tesszük, amíg haladunk tovább. Egy 22×18 cm-es sütőtálat, vagy egy kerek tortaformát kivajazunk. A szilvát kimagozzuk, negyedekre vágjuk, majd beleszórjuk a sütőtálba. Hozzáadjuk a fahéjat és a vaníliát, majd összekeverjük. Kivesszük a fagyasztóból a tésztát, majd a szilva tetejére morzsoljuk. 35 perc alatt megsütjük, majd megvárjuk, amíg egy kicsit kihűl, és esetleg vaníliafagyival tálaljuk. Másnap is finom.