Húsmentes mennyország: aloo baingan

2017. október 19.
Kevesebb húst ennél, és kíváncsi vagy, mi van a klasszikus vega opciókon túl? Abszolút meglepetést okozó, őszies vegetáriánus egytálétel, az indiai aloo baingan receptje a héten gasztrobloggerünktől, Füge Katától.

Ha a vegetáriánus repertoárunkat szeretnénk bővíteni, mindenképpen érdemes kipróbálni néhány indiai ihletésű fogást. Kevésbé ismert, de nagyon finom és könnyen elkészíthető például a többféle burgonyás egytálétel, azaz a különböző aloo-k. A krumplis indiai egytál készülhet zöldborsóval (aloo matar), karfiollal (aloo gobi), vagy az alábbi receptben bemutatott módon padlizsánnal (aloo baingan). Ezek a zöldségek tökéletes alapot adnak az indiai fűszerekkel való kísérletezésre, így bátran kitapasztalhatjuk, mennyire szeretjük csípősen vagy inkább lágyan ezeket az ételeket. Garam masala helyett pedig nyugodtan használjunk más indiai fűszerkeveréket – a meglepően finom végeredmény garantált.

Aloo Baingan
(2 főre)

2 padlizsán
3 nagy krumpli
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 cm gyömbér
2 ek olaj vagy tisztított vaj
2 púpos tk paradicsomsűrítmény
1 tk őrölt római kömény
½ tk fahéj
1 tk garam masala
½ tk kurkuma

1 + 3 dl víz

Elkészítés:

A padlizsánt 2 cm-es karikákra vágjuk, besózzuk, 20 percig állni hagyjuk. Ezután folyó víz alatt lemossuk, leszárítjuk, így készítjük elő az további felhasználásra.

A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát a gyömbérrel együtt apróra vágjuk. Az előkészíttet padlizsánt felkockázzuk, a krumplit megpucoljuk és 2 cm-es darabokra vágjuk.

Egy közepes lábosban olajat melegítünk, közben rászórjuk a római köményt. Amikor illatozni kezd, hozzáadjuk a hagymát, és öt percig közepes lángon pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, és amikor megérezzük a fokhagyma illatát, akkor hozzáadjuk a többi fűszert is. Egy percig kevergetve pirítjuk, majd beletesszük a paradicsomsűrítményt és 1 dl vizet. További egy percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a felkockázott padlizsánt és krumplit. Felöntjük 3 dl vízzel, alaposan sózzuk, majd lefedjük és magas hőfokon felforraljuk. Amint forr, alacsonyra vesszük a lángot, és 15 percig kevergetve főzzük. Ekkor ellenőrizzük az ételt – ha szükséges fedő alatt még néhány percig főzzük.

Petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva, naan kenyérrel vagy kuszkusszal, esetleg bulgurral tálaljuk.

Szöveg és fotó: Füge Kata (Futureater)