Paradicsomos, mini húsgombócok relaxáláshoz

2017. július 06.
A paradicsomos, mini húsgombócok a legtökéletesebb comfort food kategóriáját jelentik. Próbáljátok ki Füge Kata receptjét, és kapcsoljatok relax üzemmódba.

Nyáron kikapcsolódni nem csak akkor lehet, ha elutazunk valahova. A főzéssel is könnyen teremthetünk nyugodt, pihentető hangulatot. Ezt a célt szolgálja a comfort food, azaz a kényelmes ételek (amelyek bár általában könnyen elkészíthetőek, nem feltétlenül könnyen emészthetőek, és semmiképp sem keverendők össze a gyorsételekkel). Az egyik klasszikus fogás a témában a paradicsomos húsgombóc spagettivel, amit gyerekek és felnőttek egyaránt imádnak. Az alábbi villámgyors szósz leghamarabb paradicsomsűrítményből készül el, de nyári szezonban természetesen használhatunk hozzá friss paradicsomot is.

Paradicsomos húsgolyó spagettivel
(2 főre)

200 gramm spagetti

A húsgolyókhoz:
300 gramm darált sertéshús
1 közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
3 ek zsemlemorzsa
só, bors

A paradicsomszószhoz:
2 gerezd fokhagyma
1 tk szárított chili
1 kisebb konzerv paradicsomsűrítmény (helyettesíthető 1 doboz darabolt paradicsommal, vagy 6 közepes, friss paradicsommal)
1 marék friss bazsalikom
1 merőkanálnyi tésztafőző víz

só, frissen őrölt bors, olívaolaj

A spagettihez nagy lábasban vizet forralunk. Amikor forr, bőségesen sózzuk, majd a csomagoláson jelzett idő alatt, gyakran kevergetve megfőzzük a tésztát. A tésztafőző vízből egy bögrényit félreteszünk.

Közben a húsgolyókhoz finomra aprítjuk a hagymát és a fokhagymát. Egy tálba tesszük a darált húst, hozzáadjuk a hagymákat és a zsemlemorzsát, majd alaposan sózzuk és borsozzuk. Nedves kézzel diónyi nagyságú golyókat formázunk belőle, majd közepes tűzre tett teflonserpenyőben, néhány evőkanál olajon 7-10 perc alatt megsütjük őket. Ha az idő lejárt, ellenőrizzünk egy golyót, hogy kellően átsült-e. Ha szükséges pirítsuk még néhány percig.

Jó étvágyat!