Baracklekváros sajttorta

2017. november 25.
Mentes, egészséges, és persze isteni! Békefi Dóra, a nemsüti vega konyha megálmodója izgalmas recepteket ajánl nektek ezentúl minden hétvégén.

Baracklekváros sajttorta

Régóta nem sütöttem már sajttortát, pedig a kisfiam nagyon szereti. Íme egy őszi változat, jó sok kalóriával.

A tésztához:

110 g liszt
75 g finomítatlan nádcukor
45 g durvára darált pörkölt török mogyoró
kb. 80 g olvasztott vaj
kb. 1/2 teáskanál fahéj
kb. 1/2 üveg baracklekvár, lehetőleg cukor nélküli

A töltelékhez:

750 g krémsajt (vegyesen használtunk mascarponét és Philadelphia jellegűt)
110 g finomítatlan nádcukor
2 teáskanál citromhéj
kb. 2 evőkanál citromlé
3 egész tojás

Melegítsük elő a sütőt légkeveréses üzemmódban 160°C-ra, majd béleljünk ki egy 14 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral. A tésztához felsorolt hozzávalókat keverjük össze, amíg lehet, majd gyúrjuk át és nyomkodjuk bele a kibélelt forma aljába. Mehet bele az egész, nem baj, ha vastag, még nyersen is finom. Ha mindezzel megvagyunk, fél órán át pihentessük a hűtőben, majd kb. 15-20 percen át süssük elő, mielőtt rákerülne a sajtkrémes keverék. (Ha valakinek nincs ideje, vagy türelme ezzel a tésztaalappal bíbelődni, elkészítheti a torta alját úgy is, hogy ledarál kb. 250 g zabkekszet, majd hozzáad 100 g olvasztott vajat és ezt a keveréket nyomkodja a formába. Ez utóbbit nem kell sütni, csak nagyjából fél órán át pihentetni a hűtőben.) Mielőtt a töltelék rákerülne a tésztára, kanalazzuk rá az előzőleg felmelegített baracklekvárt, kb. fél üveggel, de inkább ízlés, illetve érzés szerint. Nemrég fedeztük fel az Ízeskert cukor nélküli sárgabaracklekvárját, ami nem tartalmaz semmilyen hozzáadott édesítőszert, ezúttal ezt használtam hozzá.

A sütőt állítsuk szintén légkeverésen 140°C-ra, majd robotgépben keverjük ki a krémsajtot a cukorral, a tojásokkal és a citromlével, illetve héjával. Aki szereti, egy kevés vaníliával is ízesítheti. Ezt a keveréket öntsük a baracklekvárral meglocsolt tésztára, majd süssük nagyjából egy órán át. Fontos, hogy ezt követően csak résnyire nyissuk ki a sütőt és itt hagyjuk kihűlni a tortát. Ezt követően hűtsük még legalább három órán át. A tetejét házi karamellkrémmel díszítettem.

Jó étvágyat!