Almás, sütőtökös máktorta mascarpone krémmel

2017. október 28.
Mentes, egészséges, és persze isteni! Békefi Dóra, a nemsüti vega konyha megálmodója izgalmas recepteket ajánl nektek ezentúl minden hétvégén.

Ezúttal nem én sütöttem, hanem a férjem, aki a nagymamám receptjét sikerrel dolgozta át. 18 cm-es tortaformát használt, ehhez a következő hozzávalókat használta:

150 g darált mák
150 g zabliszt
100 g kókuszvirágcukor
200 g alma
100 g sütőtök
1 tojás sárgája
2 dl tej
1 teáskanál sütőpor
1 bio citrom reszelt héja

Krém:

250 g mascarpone
1 bio citrom reszelt héja
kb. 2 dl szűretlen almalé
fahéj

Melegítsük elő a sütőt légkeverésen 180C fokra és béleljük ki sütőpapírral a tortaformát, majd kezdhetjük is a tészta összeállítását. Először egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, adjuk hozzá a tejet és a tojást, ezután reszeljük durvára a meghámozott almákat és tököt, keverjük ezt is hozzá, majd kanalazzuk a formába. Nagyjából 25-30 percig süssük. Szurkáljuk meg, mielőtt kivennénk a sütőből, hogy biztosan átsült-e.

A legfinomabb mascarpone, amit Pesten találtunk, a Hunyadi téri piacon kapható a Boci tejboltban. Ezzel önmagában is nyert ügyünk van, de Andris édesítette egy kis fahéjas almasziruppal, amit kb. két deci szűretlen almalé forralása után nyert, reszelt citromhéjat adott még hozzá. Ha valakinek ez így nem lenne elég édes, bátran keverhet hozzá egy evőkanál porcukrot nádcukorból. Ezt a krémet simította el a torta tetején, de akinek nincs kedve bíbelődni vele, csak adagolja a szeletek mellé tálaláskor.