Vegán mogyoróvajas keksz, vagyis golyó Chef Makitól

2017. október 21.
Mentes, egészséges, és persze isteni! Békefi Dóra, a nemsüti vega konyha megálmodója izgalmas recepteket ajánl nektek ezentúl minden hétvégén.

Ezt a receptet Chef Makitól kaptuk annak idején, de végül nem került be a Nemsüti  állandó kínálatába, aminek egyik oka az, hogy általában ki sem jutott a konyhából.

Az eredeti recept a következő:

1 ½  csésze teljes kiőrlésű liszt
¼ kávéskanál tengeri só
¾ csésze natúr mogyoróvaj
1/3 csésze kókuszolaj
½ csésze juharszirup

Ez a mennyiség nagyjából egy tepsire való süteményhez elegendő, általában ezért dupla adagot készítek belőle. Ahogy a kedvenc receptjeim, ez is nagyon egyszerű: minden hozzávalót össze kell keverni egy nagyobb tálban –ezúttal törökmogyoró-pasztát használtam hozzá, de készült már dió és mandulapasztával, sőt gluténmentes változatban is–, majd egy fagyis kanállal sütőpapírral borított tepsire kell adagolni a keveréket. Maki receptje szerint egy villával le kell nyomkodni a kupacokat, így nyerik el keksz formájukat, de ehhez nekem nem volt még szívem, annyira szépek a kis félgömbök is. Így is úgy is isteni, ez egészen biztos.

180C fokra előmelegített sütőben süssük 10-15 percig, én inkább hamarabb ki szoktam kapni, végül is nyersen is finom és imádom, ha kicsit lágy marad a közepén a mogyoróvaj.

Akinek van kedve hozzá, egy kis lekvárral összetapaszthatja a félgömböket. Most a maradék mogyorókrémet ízesítettem, ezt használtam tölteléknek a golyókhoz.

(Kicsiknek csak óvatosan adjuk, a 100 %-os paszták miatt rengeteg mogyoró van benne.)