Émile-lel először a gyógyteakészítő workshopon ismerkedtem meg, ekkor döntöttem el, hogy még az ünnepek előtt vissza fogok térni. Elegáns, kifinomult és szofisztikált, éppen, ahogy mi szeretjük. Bemutatom a “pasaréti Gerbeaud-t”, ami távol a város zajától, a nyugalom birodalmában várja tárt karokkal a párizsi sikk és a kifinomult gasztronómia követőit.
A kézműves mikuláscsizmák és a feldíszített karácsonyfa egész hónapban biztosítják az ünnepi hangulatot, ebben bízva választottam december 6-át, hogy meglepjem a barátomat Mikulás-napján egy teadélutánnal az Émile-ben. Legalábbis a teadélután volt az eredeti terv, ám az étlap láttán egy sütőtök-krémleves és egy grillezett juhsajt zöldséges bulgurral is terítékre került. Éppen olyanok voltak, ahogy az a képekről árulkodik: ízkavalkád a fine dining felé vezető úton.
További képekért kattints a galériára!
Kevés olyan éttermet ismerek, ahol külön teadélutánt tartanak 15:00 és 18:00 óra között, így alig vártuk a hívogató süteménytálat és Kína nemzeti teáját, a Dragon’s Well Tea-t. Az emeletes tálca pont úgy nézett ki, ahogy azt Tiffanynál is elképzeltük, voltak rajta sós falatok, sajtos ínyencségek és felfelé haladva hasonló desszertek – a macarontól kezdve az eredeti zserbón át. A kedvencünk mégis az epres pohárkrém volt. A tea felszolgálását egy mini, úgynevezett teaceremónia kísérte, ami alatt felébresztették a tea szellemét, ezzel segítve a teafű esszenciájának intenzív kicsapódását. Amellett, hogy abszolút látványos folyamat volt, a tea aromáján és ízén szintén érződött a gondos „bánásmód”. A fotókon egyébként egyáltalán nem használtam filtert, az ég éppen ilyen lila volt aznap, mint a képeken.
További képekért kattints a galériára!
Mikor: a 15:00-18:00-ig tartó teadélutánt mindenki figyelmébe szeretettel ajánljuk, aki szeretné megtapasztalni az angol tradíciót elegáns, franciás környezetben, kínai teát szürcsölve. Egyébként a nap minden szakában találunk náluk finomságokat, melyekről itt írnak bővebben.
Kiknek ajánljuk: ha létezik olyan, hogy laza luxus, akkor mindenképpen így definiálnám az Émile-t. A stílusos tálalás és a magyar konyha újragondolt ízei éppen ezt próbálják elérni, elegánsan, mégis fesztelenül. Akinek mindez felkeltette az érdeklődését, ne várjon vele sokáig.
Árfekvés: a teadélután 3950 Ft/fő, amely magába foglalja az itt felsorolt édes és sós falatokat, egy pohár pezsgőt vagy a teaceremóniát. Az főételeken kívül a süteményválasztékot és szezonális ajánlatokat is érdemes kipróbálni, ezekről itt található bővebb információ.
Marie Claire plusz: a zeneválasztás. Ütős a zenei ízlésük is, és ez a hangulaton is érződik.
Szöveg és fotók: Bodnár Zsófia