Mennyei foszlós kifli kacsazsírral

2018. március 22.

Otthon, saját kezűleg péksüteményeket készíteni egyáltalán nem ördöngösség. Lelkesedéstől és érdeklődéstől függően lehet kísérletezni alternatív lisztekkel, magőrleményekkel, vagy a klasszikus francia croissant-nal is. Az alábbi kiflik egy mostanában méltatlanul mellőzött, ám fantasztikusan finom alapanyag, a kacsazsír felhasználásával készülnek – ha bárhogyan tudunk szerezni, mindenképp érdemes felhasználni ehhez a recepthez. Ha nincs, és nem kapunk, olvasztott vajjal könnyen helyettesíthetjük, így is finom lesz a végeredmény. A kiflik önmagukban is isteniek, de félbevágva megtölthetjük őket sajtkrémmel, szárított paradicsommal, és mindenféle más földi jóval. Ja, és megpirítva, majd körtelekvárral (esetleg Nutellával) megkenve egyenesen elképesztő.

Kifli kacsazsírral

  • 3,5 – 4 dl tej
  • 25 gramm friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 500 gramm liszt
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kacsazsír
  • a tetejére 1 tojás

A tejet kisebb lábasban kézmelegre melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hozzászórjuk a teáskanálnyi cukrot. Nagyjából 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt.

Közben egy nagy tálba szórjuk a lisztet a sóval, az evőkanálnyi cukorral és a kacsazsírral együtt. Hozzáöntjük az élesztős tejet, majd dagasztókaros robotgéppel vagy kézzel összegyúrjuk. Ha nem elég homogén, nyugodtan adjunk még hozzá tejet, illetve lisztet, ha nagyon ragadna.

Meleg helyen keleszük nagyjából másfél órán át, amíg duplájára nő a tészta. Ezután osszuk ketté, és lisztezett felületen egyenként nyújtsuk mintegy fél cm vastag körlappá. Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Pizzavágóval vagy éles késsel vágjuk 8-8 cikkre a köröket, és tekerjük fel a tésztát, hogy kisebb kifliket kapjunk.

Felvert tojással kenjük meg a kiflik tetejét, majd süssük sütőpapírral bélelt sütőlemezen 20 percig. Sütés előtt megszórhatjuk szezámmaggal, mákkal, vagy nagyszemű sóval.