Kedvenc helyünk a héten: Arany Kaviár

2018. május 23.
Stílusos és egyedi, elegáns és trendi – valamiért a Marie Claire kedvence. Különleges helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Pesti lányként egészen mostanáig csak a belvárosban tudtam elképzelni az életem. Ha nem kapunk meghívást az Arany Kaviár Étterembe, talán sosem keveredek a Tabán túloldalára, ahol a környék meredek utcái és budai nagypolgári épületei időutazásra hívnak. Itt, a Várnegyed közepén nyitott meg 1990-ben az Arany Kaviár. Mintha az orosz cári dinasztia egy kis eldugott „szalonja” volna ez, melynek konyháját 2009 óta a Michelin Guide is jogosan ajánlja. Bátran állítjuk ezt mi is a náluk töltött tökéletes vasárnap után, amikor a hétvégi pezsgős menüjüket próbáltuk ki, az étterem legnépszerűbb fogásaival.

A belső tér antik bútorokkal fémjelzi az orosz eleganciát – a nosztalgikus dizájnt nem véletlenül tartották fontosnak megtartani a 2016-os felújítás során, számtalan, lassan húsz éve visszajáró törzsvendéggel büszkélkednek -, három éve pedig kialakítottak egy romantikus téli kertet is, ahol idilli környezetben andaloghatunk. 

A hétvégi pezsgős menü egy könnyed, hideg előételválogatással kezdődött, ebből persze nem maradhatott ki a kaviár sem, amely ezúttal az úgynevezett gravlax lazac díszítéseként funkcionált. A lazac mellett heringsaláta, füstölt tokhal, céklasaláta és kacsamáj várta, hogy friss házi barnakenyérre kenve megkóstoljuk őket. Ezután pedig bemutatkozott az orosz gomba julienne, amely kucsmagombából készült és a személyes kedvencemmé vált.

9 fotó megtekintése

Galériánkért kattints a képre!

Ha már pezsgős ebédmenü, a bőség zavarát egy Törley Chardonnay Brut pezsgő fokozta, amely minden egyes fogáshoz fejedelmi kísérőnek bizonyult. Szása, az Arany kaviár executive séfje már 1997 óta gondolja újra és fejleszti a tradicionális orosz – főként házi – recepteket, tudását pedig tíz éve folyamatosan Kanász Lászlónak adja tovább, akinek a vasárnapi ebédünket is köszönhetjük. László tíz éve tanul Szásától és amellett, hogy világot látott, úgy érzi, a legjobb helyen van, és szívesen ötvözi a francia konyha technikáit a hazai és orosz konyha fúzióival.

Az Arany Kaviárban az volt elképesztően szimpatikus, hogy a fine-dining konyha ellenére sincs semmi túlgondolva, és egy klasszikus „kijevi” csirkemellet is úgy tudnak elkészíteni, ahogy azt valószínűleg Szentpéterváron tennék. A tradicionális scsi leves például abszolút újdonság volt számunkra, valamiért mégis a nagymamánk vasárnapi húslevesére emlékeztetett. A kaviár ihletésű konyhán pedig tényleg nagy hangsúlyt fektetnek a hazai halhús népszerűsítésére is, Győr környékén, a kisbajcsi halfarmon odafigyeléssel gondoskodnak arról, hogy a tányérunkra a legkülönfélébb kaviárt és halfajtákat varázsolják. Mi pedig meg is kóstoltuk a különleges szürke dubrincsot, amelyet spárgával, póréhagyma- és hollandi mártással tettek még különlegesebbé.

Marie Claire plusz: a rózsaszín oroszkrémtorta újraértelmezve. Kívülről olyan, mint egy díszes moszkvai palota, belülről mégis meglepően könnyed és nagyon nagyon finom! A szirnyiki orosz túrós lepény sem okozott csalódást, már ki is kerestem a receptjét!

Mikor: a hétvégi pezsgős ebédmenü szombaton és vasárnap 12:00-14:00-ig kérhető a varázslatos miliőjű étteremben. Ajánlott a télikert teraszán helyet foglalni!

Kiknek ajánljuk: elsősorban családoknak és pároknak, akik szívesen áldoznak különleges ételekre, idilli környezetben, jazz aláfestéssel.

Árfekvés:A pezsgős ebédmenü ára 13.900 Ft/fő, amelybe a kávé és a pezsgő is beletartozik. A kínálat folyamatosan megújul, az aktuális menüért kattints ide.  A halas és kaviáros degusztációs menüket pedig ezen az étlapon találod. 

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófia