Kedvenc helyünk a héten: Baraka

2018. április 18.
Stílusos és egyedi, elegáns és trendi – valamiért a Marie Claire kedvence. Különleges helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia. Ezen a héten egy igazi fine dining élményt mutat be.

„Nehéz körülírni azt az érzést, amikor belépsz az ajtón, és érzed, most egy igazán újnak a részese leszel…”

Ahogy David Seboek, a Baraka étterem társtulajdonosa, mi is úgy éreztük, hogy egy teljesen másik dimenzióba kerültünk, amikor megérkeztünk a Dorottya utcai étterem félhomályosan romantikus, futurista, mégis kifinomultan exkluzív termébe. A Baraka francia-ázsiai fúziós konyhája az elsők között hozta be a fine-dining műfaját a budapesti gasztronómiába, a 2001-es nyitás óta pedig méltán a város legjobb éttermei között tudhatja magát a legelismertebb szaklapok szerint.

Lehengerlő stílusa mellett azonnal megfogott az étterem története, amely egy amerikai házaspár, Leora és David Seboek filmbe illő álmának valóra válása. Budapest iránti közös vonzódásuk annyira inspirálóan hatott rájuk, hogy úgy érezték, létre kell hozniuk egy, az „ékszerdobozunkhoz” igazán méltó helyet, de kizárólag olyat, amilyen még nincs a városban. Először francia pékségben gondolkodtak, – David egészen Franciaországig utazott, hogy kitanulja a minőségi péksütemények elkészítésének titkait – ám a magas színvonalhoz fűződő igényeikhez mérten, végül a Baraka egy nem mindennapi étteremként nyitotta meg kapuit.

David a mai napig maga készíti az előételhez felszolgált kenyeret és talán a világ legpuhább briósát is, Leora pedig, akárcsak tizenhét évvel ezelőtt, szívesen szolgálja fel a nem akármilyen fogásokat. Igazi művészlelkek, szenvedélyük azonban nem merül ki a kulináris maximalizmusban. A teljes enteriőr ízléses kialakítása és berendezése is Leora stílusát fémjelzi.

6 fotó megtekintése

További képekért kattints a galériára!

„A tény, hogy mi magunk is különböző kultúrák, ízek, konyhák gyermekei vagyunk, determinál, akárcsak közös szenvedélyünk, a gasztronómia és az utazás” – meséli Leora: „Mindketten külföldről érkeztünk, a konyhán magyar, portugál és brazil séf dolgozik, a cukrászunk Szerbiából érkezett., de visszavárjuk cukrászlányunkat is, akit most egy kis időre hazaengedtünk Finnországba. A folytonos kíváncsiság és kitartó munka teszi a Barakát azzá, ami, a kezdetektől a napjainkig. Nem kifejezetten ételekben jelenik meg az, amit mi képviselünk, sokkal inkább ízeket, fűszereket, álmokat, textúrákat, párosításokat tartunk emblematikusnak. A kreativitás és a nyitottság a világra a mi védjegyünk.”

9 fotó megtekintése

Az ínyenc kóstoló fogásaiért kattints a galériára!

Tavaszi menüjük pedig ennek hűen meglepetéseket tartogatott, melynek folyamata akár végig is követhető, mivel csupán egy üvegfal választ el bennünket a konyhától. André Bicalho, a Baraka meglepően fiatal ám annál tehetségesebb séfje fülig érő szájjal üdvözölt minket, úgy tudtuk meg tőle, hogy valójában csak mi látjuk a csapatot munka közben, a sötétített üveg miatt a vendégek reakciója azonban számukra már rejtély marad. Nem mintha bármitől is tartaniuk kéne! A brazil konyhafőnök és csapata által megálmodott tavaszi fogások megmutatták, hogy  milyen íze van a belvárosi tavasznak.

Kiknek ajánljuk: A korábbi helyekkel ellentétben nem mindenkinek. Ezúttal inkább azoknak, akik a textúrák, fűszerek és ízek különleges kölcsönhatásának felfedezése közben azt szeretnék, hogy megálljon az idő. Nekünk legalábbis arra a kedd estére, ott a Barakában megállt.

Mikor:a legkülönlegesebb alkalmakra. Hétfőtől szombatig vacsoraidőben, 18:00-23:00 óráig tart a nyitva tartás, azonban érdemes időpontot foglalni, mivel egy hétköznapi kedd estén sem láttunk magunk körül üres asztalt.

Marie Claire plusz: a tavaszi menü amuse bouche virágos kertje.

Árfekvés: Az általunk kipróbált hatfogásos desztinációs menün kívül vegetáriánus degusztáció, á la carte vacsora és Budapest legjobb boraival kísért borvacsora is választható, amelynek árait itt találod.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi