Top 10 zöldség a teraszra

2018. május 24.
A lehetőségek hatalmas tárháza a teraszos zöldségtermesztés, mert szinte bármit lehet termeszteni, amit egy kertben! Most jön egy kis inspiráció azokból a zöldségekből, amelyek a legjobban szeretik a cserepes termesztést.

Paradicsom

Sokféle toplista első helyezettje a paradicsom, és nem is kérdés, a paradicsom egy hatalmas túlélő a teraszon is. Cserépben is nagy hozamot várhatsz tőle és amikor a saját termést úgy szeded le, hogy még meleg a naptól, na azt az ízt a bolti sosem fogja tudja hozni! Legalább 5-6 óra napsütésre szüksége is van naponta a jó terméshez. A cserép mérete függ a paradicsom fajtájától, a legkisebb helyigénye talán a vadparadicsomnak van, aminek a legkisebbek a fürtjei, és elég igénytelen, még a hónaljhajtások letörésével sem kell foglalkozni, így a függőcserepekből is buján omlik majd ki. Sokkal finomabbak viszont a koktélparadicsomok, aminek támasztásra van szüksége, de nem kell túlgondolni, egy erős zsinórra is szépen fel tud futni. A bokros determinált paradicsomok konténerben működnek jól, és fentről lefelé lógatva még helytakarékos is!

Csili

A csili a cserepes ültetés jolly jokere! Kifejezetten élvezi a cserepes életet, kis helyen is elfér, hatalmas választékot találsz magból és palántából is, gyönyörű a termése, kezdők is sikerrel nevelik, gasztroajándék-kompatibilis és ha egy kicsit elfelejted locsolni, akkor még csípősebb lesz. A magkínálat erős, és rengeteg palántát is találsz a palántavásárokon.

Fűszernövények

Talán nem kell hangsúlyoznom, hogy a friss fűszernövények mennyivel emelik a konyha színvonalát, ezért kihagyhatatlan egy teraszról, konyhaablakból, vagy úgy egyáltalán az életünkből. Cserépben a legtöbb fűszernövény csodásan elvan, de általában jobban jársz, ha magad neveled fel magról vagy kertészetben vásárolsz palántát, és nem a bolti fűszernövényt próbálod megmenteni. Termeszthetsz egynyáriakat, mint a bazsalikom és a koriander, vagy évelőket, mint a menta, metélőhagyma, rozmaring, kakukkfű és még hosszasan sorolhatnám. Amikor öntözöd, inkább a talajt locsold és ne a növények levelét vagy szárát. A talajt kaviccsal mulcsozhatod, hogy ne csapódjon vissza a föld a levelekre és erősítsd a mediterrán életérzést.

Saláta

A tavaszi és nyár eleji teraszok egyik leghálásabb terménye a saláta, ami hetek alatt megnő, bírja a hirtelen hidegeket, eltűri a félárnyékot és számtalan fajta kapható belőle magként. Dobd fel a tányérod a színes kis rostokkal! Majdnem bármelyik salátafajtából lehet saláta bébilevél, tépősaláta vagy fejessaláta – az, hogy melyik lesz belőle végül, az ültetési távolságtól függ. Teraszon leginkább tépősalátát éri meg termeszteni, mert pár hét alatt megnő és onnantól kezdve folyamatosan szedegetheted a leveleket – mindig szélről, a nagyobb leveleket csípd le, így újratermeli magát akár 4-5-ször is. Mivel a salátának nincs szüksége mély edényre, ezért a vetéshez egy gyümölcsös fa láda pont tökéletes a célnak, mert nagy a felülete, nem foglal sok helyet – és még jól is néz ki. (Itt pedig találsz egy útmutatót az ültetéshez lépésről-lépésre)

Babok

Igazán nagy hozamú zöldségek és gyerekjáték a termesztésük! Bokrosakat és futókat is találsz a kínálatban, és ha a fal mellett termeszted, megtámasztani is könnyebb lesz a csodás zöld lomját, ami pár hét múlva beteríti a falat. Fontos, hogy a cserepe legalább 30 cm mély legyen.

Krumpli

A burgonya az örök sláger, miért pont ezt ne nevelnénk otthon? Zsákban termeszteni a legkönnyebb és a végeredmény – lehet, hogy nem gondolnád, de – sokkal finomabb lesz a boltinál! Ehhez viszont jó sok tápanyagban gazdag földre lesz szüksége és sok öntözésre is, de egy igazi, izgalommal teli kincskeresés, amikor kiborítod a zsákból! (Útmutató a krumpli zsákban termesztéséhez a blogon)

Paprika

A csilinél nagyobb odafigyelést igényel, és nagyobb a vízigénye is, így szükséged lehet néhány vízmegkötő trükkre (Ehhez adok tippeket a Hogyan ültess zöldséget cserépben? c. videóban) és a folyékony tápoldatokat is meg fogja hálálni.

Tökfélék

A kabakosok közül az íze miatt az uborkát éri meg a leginkább otthon termeszteni, de a cukkinivel és az egyéb nyári tökökkel nagy hozamot tudsz elérni, hogyha a legnagyobb cserepet választod, és sokat locsolod. Figyelj arra, hogy a tökökből a guggonülőket válaszd, ami nem fogja befutni a teraszt, hanem bokrosan nő majd.

Borsó

A tavaszi zöldségek egyik ásza, a nagy meleget nem is szereti, úgyhogy ha a meleg miatt megáll a növekedése, akkor takarítsd be, amit találsz rajta, vágd le a tövénél és a cserépbe ültess utána olyan zöldséget, ami szereti azt a rengeteg nitrogént, amit a talajban hagy. A borsó termését folyamatosan szedd, ahogy érik, mert így újabb és újabb hüvelyeket hoz majd, de betakarítás után azonnal edd meg vagy fagyaszd le. Még a hajtásai is borsóízűek, azok mehetnek a szendvicsre vagy salátába! Egy hagyományos konténerben gyorsan nő különösebb gond nélkül, csak tartsd nedvesen a talaját.

Cékla

Kevesen szeretik úgy igazán szívből a céklát, de vegyél példát a menő éttermekről, ahol reneszánszát éli a cékla és élvezd a fakó hónapokban is a vibráló színeit. Golflabda-méretben a legfinomabb, de néhányat
tarts meg teniszlabda-méretig is megnőni. A gyönyörű leveleit mángoldként fogyaszthatod, a kisebb leveleket még nyersen is nyugodtan elrágcsálhatod. Ha látod, hogy a cékla felülete parafa-szerű lesz, akkor több vízre van szüksége. Kapható már belőle még izgalmasabb csíkos és sárga színű is.

A listát lehetne folytatni még a retkekkel, répákkal, sőt még gyümölcsökkel is! Te mit termesztesz cserépben?

Blog: konyhakertesz.com
Facebook: www.facebook.com/konyhakertesz