Nyáron egyértelműen a limonádé a legtutibb alkoholmentes frissítő, és szerencsére az utóbbi években a legtöbb vendéglátóhely egyre kreatívabban értelmezi az elkészítését. Valamilyen érthetetlen oknál fogva azonban sok helyen szinte aranyáron mérnek egy-egy pohár limonádét, pedig, valljuk be, azért nem kell hozzá túl sok, vagy épp túl drága alapanyag. Az alábbi gyömbéres verzió remek kiindulópont, az elkészített italt pedig szervírozhatjuk bármilyen, idényjellegűen elérhető gyümölccsel.
Gyömbéres limonádé
- 10 cm-es friss gyömbérdarab
- 3 ek barnacukor
- 5 dl víz
- szóda vagy szénsavas ásványvíz
- Néhány szelet citrom, lime és néhány szem eper
- A gyömbért megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk.
- Egy kis lábasban összekeverjük a cukort, a vizet és a gyömbért. Felforraljuk, majd alacsony lángon öt percig forraljuk.
- A keveréket kihűtjük, majd szódával felengedve, citrommal, lime-mal és eperrel kísérve poharakba töltjük.