Tökéletes és vajpuha gyömbéres piskóta

2017. október 12.
Nem túlzás az elnevezés – ez a piskóta a legfinomabb, legpuhább sütemény, amihez remekül illenek az ősszel elérhető egzotikus gyümölcsök, vagy akár csak egy kanál finom szilvalekvár. Puha gyömbéres piskóta a héten Füge Kata konyhájából.

Ezerféle piskótarecept létezik, a választást általában az határozza meg, hogy milyen alapanyagokkal rendelkezünk. Az alábbi sütemény annyira finom és addiktív, hogy érdemes beszerezni hozzá egy kis tasak őrölt gyömbért. A süti önmagában is isteni, de adhatunk hozzá friss gránátalmát, pürésített mangót, vagy a szezonban elérhető más egzotikus gyümölcsöt, esetleg kínálhatjuk lekvárral vagy sós karamellszósszal is. Ez a piskóta napokig friss és puha marad, ezért jó ötlet lehet előző nap elkészíteni, és a hétvégi kirándulásra is magunkkal vinni.

Puha gyömbéres piskóta

210 gramm liszt
1 csipet só
1 tk sütőpor
1 tk őrölt gyömbér
½ tk fahéj
170 gramm kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
4 tojás
fél citrom kifacsart leve
1 dl tejszín
90 gramm vaj
1 tk vaníliakivonat
fahéjas porcukor vagy egyéb kiegészítő (lásd a bevezetőben) tálaláshoz

A sütőt előmelegítjük 175 fokra.

A vajat mikróban felolvasztjuk, és félretesszük hűlni.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, a sütőport, az őrölt gyömbért és a fahéjat.

A kristálycukrot egy másik, nagyobb tálba szórjuk. Hozzáreszeljük a citromhéjat, és összemorzsoljuk. Kézi habverővel egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat, majd a citrom kifacsart levét és a tejszínt is hozzákeverjük. Két részletben hozzádolgozzuk a lisztes keveréket, végül a vaníliakivonattal elkevert olvasztott vajat is.

Egy kenyérsütő- vagy gyümölcskenyér-formát kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a tésztát. 60 percen át sütjük, a végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Fahéjas porcukorral, lekvárral, vagy szezonális gyümölcsök kíséretében tálaljuk.