Egészséges villámvacsora: cukkinis spanyol tortilla

2018. május 17.
Látványos és villámgyors vacsorára vágysz, amit a strandszezon közeledtével is bűntudat nélkül ehetsz? Süss a sütőben felturbózott rántottát, azaz próbáld ki bloggerünk, Füge Kata pofonegyszerű tortilla-receptjét!

Míg a tortilla a mexikói konyhában a kukoricalisztből készülő kenyérlepényre utal, a spanyol változat inkább egy sok hozzávalóból álló, sütőben sütött tojásrántotta. A tortilla española tipikusan vékonyra szeletelt burgonyával készül, de ehelyett süthetjük édesburgonyával, cukkínivel, de akár sütőtökkel vagy brokkolival is. A tölteléknek csak a képzeletünk szab határt, de egy biztos: a fogás közönségkedvenccé válik majd.

Cukkínis-édesburgonyás tortilla

2 személyre

  • 2 közepes édesburgonya
  • 1 közepes cukkíni
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 tojás
  • Só, frissen őrölt bors

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  2. Az édesburgonyát megpucoljuk, majd fél cm vastagon felkarikázzuk.
  3. Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, majd rádobjuk az édesburgonyát (ha nem fér el, két részletben dolgozzunk). Sózzuk, majd közepes lángon, fedő alatt mintegy 5 percig pirítjuk, amíg enyhe színt kap.
  4. Közben megmossuk és fél cm vastagon felkarikázzuk a cukkínit, a lilahagymát vékonyra szeleteljük, a fokhagymát pedig felaprítjuk.
  5. Amikor az édesburgonya megpuhult, tányérra szedjük, majd újabb 2 evőkanál olívaolajat teszünk a serpenyőbe. Hozzáadjuk a cukkínit és a lilahagymát, majd sózzuk és néha megkeverve 5-7 percig pirítjuk.
  6. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd további 2 percig pirítjuk.
  7. Közben egy mérőpohárban vagy más megfelelő edényben felverjük a tojásokat, majd sózzuk és borsozzuk.
  8. Amikor a hagymás cukkíni is elkészült, akkor egy tűzálló tálba rendezzük a sült zöldségeket, majd ráöntjük a tojást.
  9. 10-15 perc alatt megsütjük a sütőben – figyeljünk, nehogy a teteje túlságosan megpiruljon.
  10. Friss salátával és egy pohár fehérborral tálaljuk.

Futureater