Készítsd el a világ legjobb pizzáját – otthon!

2018. május 14. |

A pizzát mindenki imádja, házilag elkészíteni pedig nem is olyan nagy ördöngösség, mint amekkorának tűnik. Az alábbi tippek segítségével a világ legjobb pizzáját készítheted el otthon, saját kezűleg.

Találd meg a tuti tésztareceptet

A pizza alapja természetesen maga a tészta, ami bár szinte csak lisztből, élesztőből, sóból és vízből áll, mégis annyi recept létezik az elkészítésére, mint égen a csillag. Használhatunk instant vagy friss élesztőt, a tésztát több lépcsőben pihentethetjük, de akár dúsíthatjuk is különböző extra ízesítőkkel, például oregánóval vagy reszelt parmezánnal.

Az igazán finom pizza titkának sokan a 00-ás, ún. olasz pizzalisztet tartják. Ez a típus rendkívül finomra őrölt, többször átszitált liszt, amitől a pizzatészta kevésbé ragad, így jóval könnyebb vele dolgozni. Ha valahol találunk ilyet, mindenképpen érdemes kipróbálni. De ne essünk kétségbe: a legtöbb magyar háztartásban használt BL55-ös lisztből is készíthetünk igazán emlékezetes pizzát. Kísérletezhetünk teljes kiőrlésű liszttel is, azonban ezt érdemes keverni a sima liszttel, különben kissé keményebb állagú és kesernyésebb ízű tésztát kapunk.

Sokszor kipróbált, otthoni körülmények között is bombabiztos megoldás a következő: fél liter kézmeleg vízben 2 kávéskanál sót feloldunk, majd félretesszük. 500 gramm lisztet összekeverünk 7 gramm (egy zacskónyi) instant élesztővel és egy csapott evőkanál cukorral, majd fokozatosan hozzáöntjük a sós vizet. Közben villával keverjük, amíg épp összeáll. Érdemes figyelni, mert nem biztos, hogy szükség lesz az összes folyadékra – persze az is lehet, hogy a tészta kemény lesz és még egy kevés vizet kell használnunk.

Dagassz kézzel!

Ha összeállt a tészta, dagasszuk kézzel. Azaz lendületesen, minden mozdulat után 90 fokkal elforgatva gyúrjuk át. Ezt legalább 5 percig folytassuk, amíg a tészta felülete sima és kissé fényes nem lesz. Ha nincs kedvünk a spontán erőnléti edzéshez, dagasztókarral rendelkező robotgéppel is dolgozhatunk, így kevesebb mint 5 perc is elég.

Bár a legpraktikusabb a speciális, fedeles kelesztőtál, anélkül is bátran nekiállhatunk az otthoni pizzasütésnek. Ha a tésztát kidagasztottuk, tegyük egy vékonyan kiolajozott nagyobb edénybe, amit fedjünk le frissentartó- vagy alufóliával, esetleg egy tiszta konyharuhával.

Érezhetően finomabb lesz a tészta, ha a dagasztási műveletet többször is elvégezzük. Ha elég időnk van sütés előtt, akkor érdemes hagyni fél óra szünetet, amíg az első dagasztás után kelesztjük a tésztát, majd ismét jól átgyúrni.

Fotók: Unsplash.com

Játssz a kelesztési idővel

A cél, hogy a tészta térfogatában a duplájára növekedjen. Ez általában egy óra alatt megtörténik, de függ a szoba hőmérsékletétől. Ha gyorsítani szeretnénk a dolgot, tegyük a kelesztőtálat a lakás legmelegebb pontjára.

Persze előfordul, hogy épp a lassúság a cél. Ha például nem sütnénk meg az összes tésztát, amit elkészítettünk – amire könnyen van esély, hiszen az 500 gramm lisztet tartalmazó adagból 6-7 darab, nagyjából 30 cm átmérőjű, klasszikus vékony tésztás pizza is kijön –, akkor a másnapra szánt adagot keleszthetjük a hűtőben is. A hideg lelassítja az élesztő által kiváltott folyamatokat, így nagyjából 24 óra alatt kerül a tészta olyan állapotba, mint ha szobahőmérsékleten 1 órán át kelesztettük volna.

Expressz paradicsomszósz

Bár gyakran csak megbújik a feltétek alatt, a paradicsomszósz nagyon is fontos része a tökéletes pizzaélménynek. Minimális odafigyeléssel, öt-tíz perc alatt is fantasztikus szószt főzhetünk, ami természetesen nem csak pizzán, de bármilyen tésztaételhez használható. Ehhez egy kis lábasban keverjünk össze 3 gerezd felaprított fokhagymát, sót, egy kevés chilit és 1 evőkanál olívaolajat, majd alacsony lángon hevítsük, amíg a fokhagyma illatozni kezd. Ekkor adjunk hozzá 3-4 púpos evőkanál paradicsomsűrítményt, 1 dl vizet, borsot, és bazsalikomot vagy oregánót. Keverjük át, majd lefedve 5-10 perc alatt főzzük készre.

Bátor feltétek

A pizzafeltételek világában egyetlen aranyszabály létezik: a kevesebb több. Ha elkészítjük a tésztát és a paradicsomszószt, ne rontsuk el túl sok féle feltéttel. Bőven elég néhány szelet mozarella sütés előtt, majd azután egy kevés friss bazsalikomlevél és finom olívaolaj.

Ha tovább mennénk, a különböző sonkákat is inkább sütés után érdemes a pizzára tenni, és persze sokak kedvence a nagy halom friss rukkolával megrakott pizza. A négysajtos verziónál érdemes a lehető legjobb minőségű sajtokat megvásárolni a pizzához – mivel többfélét használunk, mindegyikből elég egy kevés is.

És ha igazán bátrak vagyunk, készítsük el a legfurcsább olasz találmányt, a krumplis pizzát. A tésztára mozarellát, friss rozmaringot és vékonyra szeletelt krumplit tegyünk, majd megsózva és olívaolajjal meglocsolva süssük ki. Garantáltan új kedvenc lesz!

Sütés a maximumon

A pizzasütéshez szorosan kapcsolódó téma a kemenceépítés: egy erre a célra kialakított kemencében akár 40-60 másodperc alatt elkészül a pizza. Otthoni körülmények között persze más a helyzet, hiszen általában 250°C az elérhető maximum. Süssük ezen a pizzát 6-7 percig, lehetőleg úgy, hogy a sütőlapot is melegítsük fel a sütővel együtt (és persze vigyázzunk, nehogy megégessük vele magunkat).

Futureater

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Ezért vagyunk oda az édes ízekért cukor

Ezért vagyunk oda az édes ízekért

Így együnk a szebb jövőért: flexitáriánus étrend egészséges diéta

Így együnk a szebb jövőért: flexitáriánus étrend

Megújult a Nosalty, és így még jobban imádjuk megújult a nosalty

Megújult a Nosalty, és így még jobban imádjuk