A pipacs nem csak szép, de finom is

2018. június 04.
A nyár közeledtével amerre csak járunk, pipacsmezők festik pirosra a tájat. Igaz, hogy a pipacs (Papaver rheas), vagy más néven vadmák csak egy gyomnövény, viszont rendkívül dekoratív, és egyáltalán nem is olyan haszontalan. Még a gasztronómiában is érdemes felhasználnunk ezt a csodaszép növényt!

A pipacs ugyanis kiváló gyógyhatásokkal rendelkezik, finom fogások készíthetők belőle és a nemesített változatai remekül mutatnak a kertben. Szóval lássuk, hogy melyek is a vicces nevű pitypalagvirág kevésbé ismert, ám annál remekebb tulajdonságai.

Vöröslő virágmező

A boglárkavirágúak rendjébe, azon belül pedig a mákfélék családjába tartozó, Dél- és Közép-Európában elterjedt növény leginkább a szántók és utak szélén üti fel a fejét, a mezei szarkalábbal és a búzavirággal karöltve.

Bár a gyomirtás nagyban kiszorította szegényt a búzamezőkről, a parlagon hagyott földeken azonnal felbukkan. Az egyéves növény 30-80 centire nő meg, és az 5-8 centi átmérőjű, négy sziromlevélből álló virága, lángvörösen díszeleg. A termése, amit népiesen borstartónak neveznek, egy többrekeszes tok, ami rejti a mákhoz hasonló, apró fekete magokat.

Gyógyulj pipaccsal

Nem is gondolnád, de ez az igénytelen gyomnövény számtalan gyógyhatással bír. A virágszirmait, sőt a leveleit is felhasználja a természetgyógyászat. A pipacs szirmait óvatosan kell leszedni, mert nagyon sérülékenyek, majd száraz helyen kiszárítani, amitől lilás színűvé válnak.

A szárított, összetört szirmokból kiváló köhögéscsillapító tea készül, ami enyhíti az asztmás tüneteket, és jó hörghurut és mandulagyulladás esetén is. Ehhez két kávéskanálnyi pipacsszirmot le kell forrázni 2 dl vízzel, majd 10-15 percig állni hagyni, és már fogyaszthatjuk is. Ez a tea nemcsak a köhögésre gyógyír, de az idegességre, az álmatlanságra is.

A zöld leveleiből készülő főzettel viszont csak gargarizálni szabad, mert az ópiumot tartalmaz, de ha óvatosan öblögetünk vele, megszünteti a torokfájást. Ehhez 2 evőkanál pipacslevelet kell leforrázni fél liter vízzel, 15 percig ázni hagyni, majd a leszűrt lével gargarizálni.

A szörptől a salátáig

De a pipacs a konyhában is kiváló alapanyag, ugyanis a szirmaiból, vízzel, cukorral és egy citrom levével pipacsszörpöt készíthetünk, az ínyencek pedig megkóstolhatják a pipacslikőrt, vagy akár a pipacssört is. Ha pedig a leveleit még a virágbimbók kifejlődése előtt leszedjük, azt akár nyersen, vagy főzve, mint a spenótot fogyaszthatjuk.

Mivel a pipacs is a mákfélék családjába tartozik, apró fekete magjait is fel lehet használni. Ha a salátára szórjuk, annak kellemes diós ízt ad, de a kenyér, vagy sütemény tésztájába is belekeverhetjük. És ha igazán különleges salátaöntetet szeretnék, választhatjuk a pipacsmagból sajtolt olajat.

Díszítsd vele a kertet

Sajnos a pipacsból virágcsokrot nem tudunk készíteni, hogy piros színével feldobja az otthonunkat, ugyanis ahogy leszedjük őket, ledobják a szirmaikat. Viszont a pipacsrajongók, a nemesített fajták közül szebbnél szebbekkel ültethetik tele a kertet.

A díszpipacs, vagy másnéven keleti mák ( Papaver orientale) akár 1 méter magasra is megnő, és hatalmas, krepp szerű virágai a tavasz végén és nyár elején nyílnak. A növény a sok napfényt és a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajt kedveli. Ha a klasszikus piros pipacsot szeretjük, válasszuk a Papaver orientale “Allegro”-t, ha pedig valami különlegesre vágyunk, akkor pedig az igazán látványos, rózsaszín “Victoria Luise”-t.

 

Több virágos tippért és sok más témáért keresd a gardenista.hu-t!