A nyári hőségben könnyen csökken az étvágy, pedig a folytonos izzadással jócskán távozik belőlünk az életerő. Úgyhogy ilyenkor sem érdemes nagyon messzire elkerülni a konyhát – készítsünk inkább üdítő fogásokat, amelyek elkészítéséhez lehetőleg nem kell órákat robotolni a konyhában. Az alábbi csicseriborsós saláta pont ilyen, ráadásul szép egyensúlyban van benne a szezonális alapanyag a szekrényben sokáig elálló, így könnyen feltankolható hozzávalókkal.
Nyári citromos csicseriborsó-saláta
2 főre
- 2 konzerv csicseriborsó (összesen 500 gramm)
- 1 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 közepes paradicsom
- 1 nagy csokor petrezselyem (helyettesíthetjük más zöldfűszerrel is, pl. korianderrel, mentával, rukkolával vagy akár bazsalikommal)
- 1 nagy csipet só
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 1/2 citrom
- só és frissen őrölt bors
- A konzerv csicseriborsót mossuk át folyó hideg víz alatt. Szűrőben hagyjuk lecsepegni.
- A hagymát vágjuk félbe és vékonyan szeleteljük fel.
- Egy nagyobb serpenyőbe szórjuk a csicseri és a hagyma felét és egy-két evőkanál olívaolajat, majd sózzuk. Közepes lángon 5-8 percig sütjük, amíg épp csak egy kis színt kap a borsó.
- Egy tálba szedjük, majd ugyanezt megismételjük a másik adag csicseriborsóval és hagymával.
- A hagymás csicserit összekeverjük az időközben felkockázott paradicsommal és felaprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, megöntözzük 2 eevőkanál olívaolajjal és a fél citrom levével. Lepénykenyérrel, citromgerezdekkel, melegen vagy behűtve tálaljuk.