Megérkezett a nyári gyümölcsdömping, mi pedig nem győzünk betelni a sokféle dinnyével, barackkal, körtével, málnával, korai érésű szőlővel. Nem könnyű ellenállni a kísértésnek, úgyhogy előfordulhat, hogy jóval többet vásárolunk ezekből, mint amennyit nyersen, vagy esetleg süteményekben elfogyasztanánk. De ne feledjük, a legtöbb gyümölcs nagyszerűen működik salátákban és más főfogások alkotóelemeként is. Kísérletezzük bátran, például Futureater alábbi, barackos saláta-receptjéből kiindulva.
Karajszeletek barackos salátával
- 4-5 szelet sertéskaraj
- 1 tk só
- 1 tk frissen őrölt bors
- 1 tk őrölt római kömény
- 3-4 ek olaj (használhatunk napraforgóolajat, vaj és olívaolaj keverékét, csak simán olívaolajat vagy akár kókuszzsírt is)
A salátához:
- 3-4 marék rukkola
- 1 szál zöldhagyma
- 3-4 kajszibarack
Az öntethez:
- 2 ek olívaolaj
- ½ ek balzsamecet
- 1 gerezd fokhagyma, lereszelve
- ½ tk mustár
- 1 csipet só
- 1 tk méz
- A húst szobahőmérsékletűre hozzuk. (Ha hűtőben volt, érdemes legalább fél órán át letakarva a konyhapulton hagyni.)
- Egy mélytányérban összekeverjük a sót, a borsot és a római köményt.
- A karajszeleteket megforgatjuk a fűszerekben.
- Egy nagyobb serpenyőt nagy lángon felhevítünk.
- Közepesre vesszük a lángot, beletesszük a választott zsiradékot, és a karajszeletek mindkét oldalát 5-8 perc alatt pirosra sütjük.
- Közben a salátaöntet hozzávalóit egy csavaros tetejű üvegedénybe tesszük, rácsavarjuk a tetejét, majd jól összerázzuk. Kóstoljuk meg, hogy harmonikusak-e az ízek, további ecettel vagy cukorral igazítsunk, ha kell.
- A salátához a zöldhagymát felkarikázzuk, a kajszit cikkekre vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a rukkolával és a salátaöntettel.
- A húst a barackos saláta mellet tálaljuk. Adhatunk hozzá pirítóst, vagy – mint ebben az esetben – croissant szeleteket.