Hűsítő recept a hőségriadóra: citrusos csicseriborsó-saláta

2018. augusztus 02.
Üdítő ízek az izzasztó forróságban: nyári citrusos csicseriborsó-saláta bloggerünk, Futureater konyhájából.

A nyári hőségben könnyen csökken az étvágy, pedig a folytonos izzadással jócskán távozik belőlünk az életerő. Úgyhogy ilyenkor sem érdemes nagyon messzire elkerülni a konyhát – készítsünk inkább üdítő fogásokat, amelyek elkészítéséhez lehetőleg nem kell órákat robotolni a konyhában. Az alábbi csicseriborsós saláta pont ilyen, ráadásul szép egyensúlyban van benne a szezonális alapanyag a szekrényben sokáig elálló, így könnyen feltankolható hozzávalókkal.


Nyári citromos csicseriborsó-saláta
2 főre

  • 2 konzerv csicseriborsó (összesen 500 gramm)
  • 1 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes paradicsom
  • 1 nagy csokor petrezselyem (helyettesíthetjük más zöldfűszerrel is, pl. korianderrel, mentával, rukkolával vagy akár bazsalikommal)
  • 1 nagy csipet só
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 citrom
  • só és frissen őrölt bors

  1. A konzerv csicseriborsót mossuk át folyó hideg víz alatt. Szűrőben hagyjuk lecsepegni.
  2. A hagymát vágjuk félbe és vékonyan szeleteljük fel.
  3. Egy nagyobb serpenyőbe szórjuk a csicseri és a hagyma felét és egy-két evőkanál olívaolajat, majd sózzuk. Közepes lángon 5-8 percig sütjük, amíg épp csak egy kis színt kap a borsó.
  4. Egy tálba szedjük, majd ugyanezt megismételjük a másik adag csicseriborsóval és hagymával.
  5. A hagymás csicserit összekeverjük az időközben felkockázott paradicsommal és felaprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, megöntözzük 2 eevőkanál olívaolajjal és a fél citrom levével. Lepénykenyérrel, citromgerezdekkel, melegen vagy behűtve tálaljuk.

Futureater