Kedvenc helyünk a héten: Béla

2018. szeptember 05.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia

Azt hiszem nem túlzok, ha azt mondom, a Bartók Béla út Buda kulturális szórakozónegyedévé kezdi kinőni magát. Ugyan jóval szolidabb, nem titkoltan „budai” körülmények közt, de a virágzó galériák, kávézók és underground helyek mind azt támasztják alá, hogy Budának is kialakult a maga hetedik kerülete. A Béla három kreatív szakmából érkező alapítója pontosan tudta ezt, és tizenöt éves álmukat valóra váltva, fél éves felújítás és előkészületek után megnyitották a helyet, amely bár, étterem, lakás és arborétum is egyben, röviden tehát csak a Béla.

A pesti éjszaka jó ideig számíthatott Gergő, Olivér és Adrián jelenlétére (Gergő többek mellett az Instant-Fogas elvarázsolt dekorációjának megálmodója), korábban ők is romkocsma alapításán gondolkodtak, de időközben apák lettek, a koncepció jelentősen finomodott, és helyet kapott benne egy konyha és egy vagány gyereksarok is. Így képviseli a Béla büszkén gyerek- és kutyabarát közösségi hely koncepcióját.

Kint színes székeken és asztalokon héderelhetünk – már ha van még egyáltalán szabad asztal -, belépve a hatalmas belmagasságú helyiségbe pedig mindjárt egy autentikus, budapesti polgárlakásban érezzük magunkat. A galériás hatást az alapítók és művészbarátaik saját alkotásai; grafikák, festmények, montázsok díszítik és elképesztően menőn mutatnak a végtelen mennyiségű növény mellett.

Szuhay Gergő, a Béla egyik megálmodója és tervezője olyan gondosan rendezgette őket a fotók kedvéért, hogy még a közös képükön is helyet kapott az egyik kedvence.

A kávéjuk finom, ami már önmagában egy érv, hogy itt ragadjunk, de reggelizni és ebédelni is erősen ajánlott eljönni, mert szeptembertől készítenek például bébispenótos omlettet, lazacos-mentás salátát és isteni avokádókrémes kenyeret. Melegételek közül több mint tízféle grillezett lepényből válogathatunk, mi ebből az isteni lazacos-kapribogyósat és kéksajtos-aszalt paradicsomosat kóstoltuk. Változó napi leveseik ugyancsak megérik a pénzüket.

A gyömbéres-uborkás limonádénkat szürcsölve mindig újabb és újabb kincset fedeztünk fel az enteriőrben, ami amennyire eklektikus, annyira átgondolt és tudatos. Valahogy így sikerült eltölteni több, mint három órát a Bélában, ami bárki bármit is mond, pestiként számunkra Buda szívét jelenti.

5 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Kiknek ajánljuk: Gergő szerint a nullától százévesekig mindenkinek: türelmes, a szépre fogékony, mindenféle embernek. Mi pedig azoknak, akiknek az álomotthonukat egy tágas, kozmopolita bérházban képzelik el.

Mikor: Olivér szerint reggelinél és a naplemente közbeni borozgatásnál érezhető át leginkább a Béla valódi atmoszférája, mi véletlenül mégis ebédidőben érkeztünk, és azt is nagyon élveztük!

Árfekvés:a tejeskávé 700 Ft, a limonádék 750-850 Ft-ig, a lepények 1400 Ft-ért kérhetők. A teljes ital- és étlapért kattints ide.

Marie Claire plusz: a felszolgálók nem megszokott, természetes kedvessége és barátságos hozzánkállása. És nem csak akkor, amikor újságírókként érkeztünk.  

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi