Kedvenc helyünk a héten: Faur Zsófi Galéria

2017. szeptember 27.
Stílusos és egyedi, elegáns és trendi – valamiért a Marie Claire kedvence. Mostantól különleges helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Azok, akik éjjel sétálnak a Bartók Béla úton a Móricz Zsigmond körtér felé, impozáns kivilágított „múzeumra” lehetnek figyelmesek. Az óriási üvegablakokon át kortárs magyar művészek alkotásai láthatók letisztult környezetben. Rovatunk új helyszíneként Faur Zsófi galériáját fedeztük fel, egy minimalista, könyvkiadóként is működő kiállítóteret, ahol otthonra találhatunk, ha vonzalmat érzünk a kortárs művészet iránt.

Olajfestmény: A létezés pillanatai – Barabás Zsófi kiállítása

A közgazdászból lett galériatulajdonos, Faur Zsófi 2001 szeptemberében nyitotta meg az első, Ráday utcai galériáját azzal a céllal, hogy népszerűsítse a hazai kortárs művészetet egy professzionális, modern képtár falai között. 2010-től a képcsarnok Budára költözött, jelen van számtalan nívós külföldi vásáron és egyre inkább igyekszik önmagát beépíteni a nemzetközi művészeti szcénába.

Az itt megjelent műalkotásoknak szigorú szűrőn kellett átmenniük ahhoz, hogy a galéria falaira kerüljenek, mivel Zsófi művészcsalád gyermekeként a saját, kifinomult ízlésvilágán kívül komoly elvárásokkal biztosítja a közép-európai értékek szinten tartását. A jelenlevő 20 szerződött művész elsősorban középgenerációs, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező tehetség, akik méltán érdemelték ki a „zsűri” bizalmát.

Könyvkiadó mivoltából adódóan emellett olyan kiadványokat is megtalálhatunk itt, amelyek a kortárs művészettörténet-írás legújabb eredményeivel, tehetséges képzőművészek monográfiájával és szakirodalmakkal foglalkoznak, ráadásul még a New York-i Metropolitanben és a British Museumban is megtalálhatjuk őket.

Mikor: Nemcsak magasfokú műveltségre, de a műtárgyakhoz fűződő érzékenységre is vall az idelátogatók választékos ízlése, így a hétköznapi nyitvatartási időn kívül a vásárlók sem mindig 12 és 18 óra között érkeznek. Komolyabb érdeklődés esetén bármikor időpontot egyeztethetünk a galériával.

Árfekvés: A műtárgyak gyűjtése természetesen biztos anyagi hátteret feltételez, a galéria ugyanakkor örömmel lát bárkit, aki szeretne kicsit jobban elmélyedni a kortárs művészet titokzatos labirintusába vagy csak kíváncsi egy számára érdekes alkotó éppen aktuális kiállítására.

Marie Claire plusz: Kontaktus címre hallgató ingyenes múzeumpedagógiai program keretein belül kiállításaikhoz nyújtanak csoportos foglalkozásokat, azzal a céllal, hogy a gyerekek már egészen fiatalon is találkozzanak minőségi művészettel anyagi helyzettől függetlenül.

Barabás Zsófi egyik vázlata egy Helsinki-Budapest repülőúton

Szöveg és fotó: Bodnár Zsófi