Mandarinos céklasaláta, a téli energiabomba

2018. november 29.
Téli felfrissülés szezonális alapanyagokkal: egyszerűen elkészíthető, de isteni finom mandarinos céklasaláta bloggerünk, Futureater konyhájából.

Ahogy az őszi-téli átmeneti időszakban egyre rosszabbra fordul az idő, kissé reménytelennek tűnhet a gasztronómiai helyzet is, már ami a friss és izgalmas alapanyagokat illeti. De ez nincs teljesen így, a cékla például tipikusan olyan alapanyag, ami a hideg évszakban végig elérhető, és egyre többféle elkészítési módját ismerhetjük meg. Az alábbi salátában a szintén szezonális mandarinnal párosítjuk, az ízek pedig garantáltan fenomenálisak.

Mandarinos céklasaláta
2 főre

  • 5-6 közepes cékla
  • 1 szál zöldhagyma
  • 2 marék rukkola (helyettesíthető más, puha levelű fűszernövénnyel, például petrezselyemmel vagy mentával, esetleg ezek keverékével)
  • 1 marék fekete olívabogyó
  • 3 mandarin

A salátaöntethez:

  • 4 ek olívaolaj
  • 1 ek jó minőségű balzsamecet
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • 1 csipet frissen őrölt bors

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  2. A céklákat folyó víz alatt megmossuk, megszárítjuk, majd egyesével alufóliába csomagoljuk, nagy helyet hagyva a csomagban kialakuló gőznek.
  3. A csomagokat sütőlapra tesszük, és másfél órán át sütjük.
  4. Közben a salátához apróra vágjuk a zöldhagymát, és nagyobb darabokra a rukkolát, majd egy salátás tálba tesszük őket.
  5. Az olívabogyókat megfelezzük, és a zöldségekhez adjuk.
  6. A mandarinokat még hámozatlanul megfelezzük, majd ezután hámozzuk meg. A cikkeket szétszedjük, és a salátához adjuk.
  7. Az öntet összes hozzávalóját egy befőttes üvegbe tesszük, rácsavarjuk a fedelét, és jól összerázzuk.
  8. Amikor a cékla elkészült, kibontjuk a csomagokból, ls meghámozzuk. Nagyobb darabokra vágjuk és a salátához adjuk, amit meglocsolunk az öntettel.
  9. Főt rizzsel vagy lepénykenyérrel tálaljuk.

Még több céklás fogásra vágysz? Próbáld ki ezeket is Futureater receptjei közül!

 


Gasztró
Ne maradj le!