Ahogy az őszi-téli átmeneti időszakban egyre rosszabbra fordul az idő, kissé reménytelennek tűnhet a gasztronómiai helyzet is, már ami a friss és izgalmas alapanyagokat illeti. De ez nincs teljesen így, a cékla például tipikusan olyan alapanyag, ami a hideg évszakban végig elérhető, és egyre többféle elkészítési módját ismerhetjük meg. Az alábbi salátában a szintén szezonális mandarinnal párosítjuk, az ízek pedig garantáltan fenomenálisak.
Mandarinos céklasaláta
2 főre
- 5-6 közepes cékla
- 1 szál zöldhagyma
- 2 marék rukkola (helyettesíthető más, puha levelű fűszernövénnyel, például petrezselyemmel vagy mentával, esetleg ezek keverékével)
- 1 marék fekete olívabogyó
- 3 mandarin
A salátaöntethez:
- 4 ek olívaolaj
- 1 ek jó minőségű balzsamecet
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor
- 1 csipet frissen őrölt bors
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A céklákat folyó víz alatt megmossuk, megszárítjuk, majd egyesével alufóliába csomagoljuk, nagy helyet hagyva a csomagban kialakuló gőznek.
- A csomagokat sütőlapra tesszük, és másfél órán át sütjük.
- Közben a salátához apróra vágjuk a zöldhagymát, és nagyobb darabokra a rukkolát, majd egy salátás tálba tesszük őket.
- Az olívabogyókat megfelezzük, és a zöldségekhez adjuk.
- A mandarinokat még hámozatlanul megfelezzük, majd ezután hámozzuk meg. A cikkeket szétszedjük, és a salátához adjuk.
- Az öntet összes hozzávalóját egy befőttes üvegbe tesszük, rácsavarjuk a fedelét, és jól összerázzuk.
- Amikor a cékla elkészült, kibontjuk a csomagokból, ls meghámozzuk. Nagyobb darabokra vágjuk és a salátához adjuk, amit meglocsolunk az öntettel.
- Főt rizzsel vagy lepénykenyérrel tálaljuk.
Még több céklás fogásra vágysz? Próbáld ki ezeket is Futureater receptjei közül!
Szemet gyönyörködtető céklás humusz gránátalmával és mentával
Hűsítő gyömbéres céklaleves