Karajszeletek frissítő kajszibarackos salátával

2018. augusztus 09.
A nyári gyümölcsök nem csak süteményekben tündökölhetnek: próbáljátok ki a kajszibarackot salátában bloggerünk, Futureater receptje alapján.

Megérkezett a nyári gyümölcsdömping, mi pedig nem győzünk betelni a sokféle dinnyével, barackkal, körtével, málnával, korai érésű szőlővel. Nem könnyű ellenállni a kísértésnek, úgyhogy előfordulhat, hogy jóval többet vásárolunk ezekből, mint amennyit nyersen, vagy esetleg süteményekben elfogyasztanánk. De ne feledjük, a legtöbb gyümölcs nagyszerűen működik salátákban és más főfogások alkotóelemeként is. Kísérletezzük bátran, például Futureater alábbi, barackos saláta-receptjéből kiindulva.  

Karajszeletek barackos salátával

  • 4-5 szelet sertéskaraj
  • 1 tk só
  • 1 tk frissen őrölt bors
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 3-4 ek olaj (használhatunk napraforgóolajat, vaj és olívaolaj keverékét, csak simán olívaolajat vagy akár kókuszzsírt is)

A salátához:

  • 3-4 marék rukkola
  • 1 szál zöldhagyma
  • 3-4 kajszibarack

Az öntethez:

  • 2 ek olívaolaj
  • ½ ek balzsamecet
  • 1 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • ½ tk mustár
  • 1 csipet só
  • 1 tk méz

  1. A húst szobahőmérsékletűre hozzuk. (Ha hűtőben volt, érdemes legalább fél órán át letakarva a konyhapulton hagyni.)
  2. Egy mélytányérban összekeverjük a sót, a borsot és a római köményt.
  3. A karajszeleteket megforgatjuk a fűszerekben.
  4. Egy nagyobb serpenyőt nagy lángon felhevítünk.
  5. Közepesre vesszük a lángot, beletesszük a választott zsiradékot, és a karajszeletek mindkét oldalát 5-8 perc alatt pirosra sütjük.
  6. Közben a salátaöntet hozzávalóit egy csavaros tetejű üvegedénybe tesszük, rácsavarjuk a tetejét, majd jól összerázzuk. Kóstoljuk meg, hogy harmonikusak-e az ízek, további ecettel vagy cukorral igazítsunk, ha kell.
  7. A salátához a zöldhagymát felkarikázzuk, a kajszit cikkekre vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a rukkolával és a salátaöntettel.
  8. A húst a barackos saláta mellet tálaljuk. Adhatunk hozzá pirítóst, vagy – mint ebben az esetben – croissant szeleteket.