Yotam Ottolenghi az újhullámos, vegetáriánus receptek legnagyobb mestere már tökéletesen bizonyította hogy zöldségekből is lehet teljesértékű, laktató fogásokat készíteni. Ez a recept is tőle érkezik, érdemes kipróbálni, amíg még tart a sütőtök-szezon! A gorgonzola külön pikánssá teszi a salátát, de ha valakinek ez túl intenzív íz lenne, váltson valamilyen semlegesebb sajtra!
Hozzávalók:
- 1 nagy sütőtök (meghámozva, felkockázva)
- 2 vöröshagyma vastagabb szeletekre vágva
- 3 evőkanál olíva olaj
- ½ csésze zsályalevél
- só és bors
- ½ cup (100g) lencse
- 1 nagy citrom
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- ¼ csésze petrezselyemlevél durvára vágva
- ¼ csésze mentalevél durvára vágva
- 85 gramm gorgonzola sajt
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra!
2. A sütőtök kockákat egy nagy tálban keverjük össze 2 evőkanál olíva olajjal, a zsályalevelekkel, sóval és borssal. Terítsük ki a kockákat és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára őket. 10 percig hagyjuk kihűlni.
3. Amíg a sütőtök sül, főzzük ki a lencsét, majd csöpögtessük le. Tegyük a lencsét egy nagy tálba, adjuk hozzá a citromlevet, a fokhagymát, a petrezselymet és a mintát, majd a sót és az 1 evőkanál olíva olajat.
4. Keverjük a sütőtököt meg a hagymát a lencsébe, majd morzsoljuk bele a gorgonzolát. Adhatunk hozzá egy kevés extra olívaolajat is.