Lencsés sütőtök-saláta gorgonzolával

2019. január 11.
Egy saláta igenis lehet főétel, pláne, ha néhány zöld levélen kívül laktatóbb alapanyagokat is rakunk bele. Mutatunk egy fantasztikus receptet, ami tökéletes lehet könnyed vacsorának.

Yotam Ottolenghi az újhullámos, vegetáriánus receptek legnagyobb mestere már tökéletesen bizonyította  hogy zöldségekből is lehet teljesértékű, laktató fogásokat készíteni. Ez a recept is tőle érkezik, érdemes kipróbálni, amíg még tart a sütőtök-szezon! A gorgonzola külön pikánssá teszi a salátát, de ha valakinek ez túl intenzív íz lenne, váltson valamilyen semlegesebb sajtra!

Hozzávalók:

  • 1 nagy sütőtök (meghámozva, felkockázva)
  • 2 vöröshagyma vastagabb szeletekre vágva
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • ½ csésze zsályalevél
  • só és bors
  • ½ cup (100g) lencse
  • 1 nagy citrom
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • ¼ csésze petrezselyemlevél durvára vágva
  • ¼ csésze mentalevél durvára vágva
  • 85 gramm gorgonzola sajt

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra!

2. A sütőtök kockákat egy nagy tálban keverjük össze 2 evőkanál olíva olajjal, a zsályalevelekkel, sóval és borssal. Terítsük ki a kockákat és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára őket. 10 percig hagyjuk kihűlni.

3. Amíg a sütőtök sül, főzzük ki a lencsét, majd csöpögtessük le. Tegyük a lencsét egy nagy tálba, adjuk hozzá a citromlevet, a fokhagymát, a petrezselymet és a mintát, majd a sót és az 1 evőkanál olíva olajat.

4. Keverjük a sütőtököt meg a hagymát a lencsébe, majd morzsoljuk bele a gorgonzolát. Adhatunk hozzá egy kevés extra olívaolajat is.