A világ legegyszerűbb körtés sütije

2019. január 31.
Fél óra alatt elkészül és akár egy vacsorapartin, akár egy romantikus estén is nagyot villanthatunk vele. A karamellizálódott barna cukor pedig igazán izgalmassá teszi!

A leveles tészta a lusta háziasszony legjobb barátja, ráadásul ma már tényleg olyan jó minőségűeket találunk a boltok polcain, hogy büszkén eladhatjuk őket sajátnak egy vacsorapartin. És ha már ennyire jók és ennyire egyszerű őket használni, minek bajlódnánk a saját kézzel készített tészta gyúrásával – pláne ha nincs is gyakorlatunk az ilyesmiben. Az alábbi recept pont ettől olyan egyszerű, hiszen így csak a barna cukorral megspékelt körtés „tölteléket” kell elkészítenünk. És aggodalomra semmi ok, az sem lesz túl bonyolult!

Az egyszerűség azonban már egyáltalán nem látszik az elkészült, mutatós süteményeken, amikkel bátran felvághatunk bármilyen társaságban.

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 5 nagyobb körte meghámozva, félbevágva (magház eltávolítva)
  • 1/3 csésze (70 gramm) barna cukor
  • egy csipet só
  • 1 nagy tojás
  • 4 evőkanál (60 gramm) sózatlan vaj
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral!
  2. A leveles tésztát nyújtsuk ki, majd egy körét használva mintának vágjunk ki 10 kis körte alakú tésztadarabkát.
  3. Egy kisebb tálban verjük fel a tojást egy evőkanál vízzel. A tojásos keverékkel kenjük meg a tésztákat majd villával szúrjunk lyukakat beléjük!
  4. A körtéket a vágott felükkel lefelé helyezzük a tészták közepére. Egy lábosban keverjük össze a megolvasztott vajat a cukorral, a sóval és a fahéjjal! 2-2 teáskanálnyit öntsünk a körték tetejére, kézzel kenegessük el a gyümölcsökön!
  5. 20-22 perc alatt süssük készre őket – akkor jó, mikor a cukor szépen megkaramellizálódott, a tészta pedig aranybarna lett! Vanília fagylalttal vagy mascarponéval tehető igazán tökéletessé!

PureWow