Az olaszok eredetileg a megmaradt rizotto rizsből készítették az arancinit, vagyis a nyúlós sajttal töltött „rántott” rizsgolyókat. Szerintünk megéri külön kifőzni egy kis rizst hozzá, ugyanis ez a mediterrán street food különleges, ropogós és nagyon laktató partifalatka lehet. Ha pedig a mozarellát vegán verzióval helyettesítjük, a szigorú növényi étrenden élők is bátran fogyaszthatják.
Hozzávalók:
- 1 csésze finomliszt
- 2 és fél csésze megfőzött rizotto rizs
- 1/3 csésze fagyasztott zöldborsó
- friss paradicsomszósz a tálaláshoz
- 1 és fél csésze panko morzsa
- 15 dkg növényi mozarella kis kockákra vágva
Elkészítés:
- A panko morzsát, a lisztet és 1/2 csésze vizet helyezzünk el 3 külön tányérba.
- Kábé 1/4 csészényi kihűlt rizottóból vizes kézzel formázzunk kis golyókat, a közepükbe pedig nyomjunk egy kis kocka mozarellát és néhány szem borsót.
- A golyókat forgassuk meg lisztben, majd vízben végül pedig a morzsában, majd még egyszer lisztben, végül pedig rázzuk le a felesleget. A labdákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és legalább 30 percig hagyjuk pihenni!
- A sütőt melegítsük elő 120 fokra, majd a labdákat süssük ki növényi olajban, míg aranybarnák lesznek (kábé 4 perc alatt).