Ázsiai street food: megnyílt a BAOtiful Budapesten

2015. november 20.
Adott egy nem mindennapi helyszín – a Szabadság téren álló Tőzsde Palota a volt MTV székház, amely már a 1906-ban is olyan nagy nevű vendéglátóhelyeknek adott otthont, mint az Upor József Nagy Kávéháza; egy jobb sorsra érdemes büfékocsi, amely már régóta állt kihasználatlanul; és néhány fiatal, akik mind rajonganak a Távol-Kelet konyhájáért és söreiért. Hogy mindebből mi lesz? BAOTIFUL!

Ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, mi a gua bao, azt is mondhatnánk, ez a falatnyi szendvics ugyanaz Tajvannak, mint a hamburger Amerikának. Valójában azonban ennél sokkal többről van szó. Egy omlós, gőzöléssel készült különleges kenyérről, amit hagyományosan császárhússal tört mogyoróval korianderrel töltenek meg – ez a gua bao, amit a formájára és a töltelékre utalva a távol-keleti köznyelv úgy is emleget, hogy „a malacot harapó tigris”. Manapság azonban már szinte bármilyen változatban fellelhető a bao – húsimádók és húsmentesek igényeinek megfelelve egyaránt.

A hely erről a különleges tajvani street foodról kapta a nevét (BAO) egy kis szójátékkal vegyítve BAOTIFUL, amely ma még mindig titokzatosan cseng sokak számára, holott nemrég már a magyarosított neve is megszületett: gőzbuci.

De mi is tulajdonképpen a BAOTIFUL? Az ötlet egy éve született meg Pallagi Petra és Nagyházi Péter fejében. Péter számtalanszor járt már Ázsiában, utazásai során beleszeretett a Távol-Kelet misztikus világba, és nem hagyta nyugodni a gondolat, miután hazatért sem: egy kis darab Ázsiát haza szeretett volna hozni. A véletlen sodorta össze Petrával, aki a berlini street food piacok kavalkádjában szeretett bele az ázsiai gasztronómiába, és már hazatérte előtt elhatározta, hogy nyitni fog egy helyet, amely kicsiben vissza tudja adni a berlini street food piac hangulatát és ízvilágát. Minden adott volt. A helyszín: a Szabadságtér, a régi MTV székház közvetítőkocsijainak egykori garázsai. Az eszköz: egy jó ideje kihasználatlanul ácsorgó, szebb jövőről álmodó büféautó. A kínálat: különleges ázsiai sörök és ételek – baok, dumplingok mint sörkorcsolyák, levesek. És egy nem elhanyagolható szempont: nem kell otthon hagynod a kutyádat, ha egy jót ennél és innál. Innál – igen, ez fontos! Mert itt végre egy helyen megtalálhatod a legkülönlegesebb ázsiai söröket. A távol-kelet sörei néhány éve már megjelentek a magyar piacon, azonban még mindig nem kaptak elég figyelmet a térségben jól ismert és megszokott márkák mellett. Az ázsiai sörök könnyűek, világosak, ugyanakkor markáns az ízviláguk, kiválóan illenek a különleges fűszerezésű keleti ételekhez. A BAOTIFULBAN egy finom gőzölgő szendvics mellé olyan különlegességeket ihatunk, mint az Asahi – Japán legnépszerűbb prémium söre; a Singha, amely egyenesen Thajföldről érkezett és a legjobb minőségű árpamalátából és komlóból készült; a Tiger, amely Szingapúr különlegessége – főzése nem kevesebb, mint 500 órát vesz igénybe; vagy a kínai Tsingtao, amely alapanyagául a Laoshan hegy vize szolgál, annak a hegynek a forrása, ahonnan az ősi kínai vallás, a taoizmus származik.

A BAOTIFUL nemcsak egy egyszerű evős hely, ahol bedobhatsz egy baot, aztán már sietsz is tovább – persze, ha szaladni kell, senki nem kényszerít a maradásra… legfeljebb az egyedülálló kínálat, amely Czirják Szabolcs chef sokéves tapasztalatának és kifinomult ízlésének köszönhetünk. A legalapvetőbb része a menünek a bao: a gua bao császárhúsból, klasszikus ázsiai fűszerekkel, sötét szójaszósszal, fahéjjal, mogyoróval, zöldségekkel, a vegetariánus bao grillezett tofuval és háromféle gombából készült raguval, valamint a csirkés és kacsás változat. Ezen felül megtalálhatók az étlapon legkülönélébb dumpingok, levesek (természetesen itt is ügyelve a vegetáriánusokra) és egy egyedi desszert – egy kókuszos -madártejes bao, közepén gránátalmával.

Mi kipróbáltuk, és csak ajánlani tudjuk!

Egy kis videós ízelítő:

Fotók: 1foto.hu