Édesburgonya chilis pisztácia-pesztóval

2019. február 14.
A klasszikus pesztót már sokan ismerik, de ez a sokoldalú keverék a fenyőmag-bazsalikom kombón túli, izgalmas alapanyagokból is elkészülhet. És nem is csak tésztára kerülhet, nyugodtan mehet az édesburgonyára is!

Édesburgonyából laktató és egészséges fogásokat varázsolhatunk, egy különleges szósszal pedig akkor is feldobhatjuk, ha már unásig ismerjük az ízét. Az alábbi recept ideális lehet könnyű vacsorának, de laktató előételnek is!

Hozzávalók:

A pesztóhoz:

  • ⅓ csésze olívaolaj
  • ¾ csésze pisztácia
  • 2 jalapeño kimagozva
  • ½ csésze mentalevél durvára vágva
  • ½ cup petrezselyemlevél durvára vágva
  • 1 evőkanál méz
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 lime reszelt héja és leve
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • só ízlés szerint

Az édesburgonyákhoz:

  • 2 nagyobb édesburgonya ujjnyi vastag szeletekre vágva
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • 120 gramm kecskesajt
  • mentalevél a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A pesztóhoz: hevítsünk olajat egy kisebb serpenyőben közepes lángon. Dobjuk bele a pisztáciát és a jalapeñót, 3 percig pirítsuk, majd hagyjuk kihűlni. A kihűlt keveréket tegyük robotgépbe a fűszernövényekkel, a mézzel, a fokhagymával és a citrusfélék levével illetve reszelt héjával. Készítsük el a pesztót, ízesítsük sóval ízlés szerint!
  2. Az édesburgonyához: a sütőt melegítsük elő 220 fokra! A burgonyákat dobjuk egy tepsibe, forgassuk meg olívaolajban, ízesítsük sóval. 30-35 perc alatt süssük aranybarnára őket!
  3. A barnára sült krumpliszeleteket helyezzük tányérra, locsoljuk meg gazdagon a pesztóval, morzsoljunk rá kecskesajtot és díszítsük mentalevelekkel!