Megnyílt Budapest első, autentikus lisszaboni péksége a Gozsdu udvarban. Mivel a tulajdonosoktól kezdve a cukrászokon és a pékeken át itt szinte mindenki portugál, alapból nem volt kétségünk a hely eredetiségét illetően, de azért elmentünk tesztelni, és rögtön meg is szavaztuk e heti hedvenc helyünknek!
João Marques, a Lisboa egyik alapítója fiatal kora ellenére nem számít zöldfülűnek a vendéglátásban, a pékség megnyitására pedig azért választotta éppen Budapestet, mert Magyrországon korábban egy autentikus portugál pékség sem működött még.
Hála a lelkes csapatnak, a Gozsdu udvarban egy kicsit Portugáliában érezhetjük magunkat. Belépve alig hallunk magyar szót, a pult mögött dolgozók nagy része mind külföldről költözött Budapestre, hogy elkápráztassák a városiakat lenyűgöző portugál édességeikkel.
Látogatásunkkor a mindig mosolygó üzletvezetőre, Ritára bíztuk magunkat, aki a pékség legautentikusabb portugál süteményeivel halmozta el az asztalunkat. „Don’t miss the almond tart” – figyelmeztetett minket az egyik személyes kedvencére, és milyen igaza volt! Míg a legismertebb péksüteménnyel, a vaníliapudingos kosárkákkal (pastel de nata) voltunk elfoglalva, rá kellett eszmélnünk, hogy a pisztárciás croissant és az omlós mandulás sütemény épp ugyanolyan finom!
Az édességek mellé kávét is kérhetünk, de azért valószínűleg a tojássárgájából és porcukorból összeállított péksütemény különlegességekért lesz állandó telt ház a Lisboában.
Daniel Sousa, a hely másik társtulajdonosa a szakmai vezetés mellett a gondosan elkészített kovászos kenyerekért felelős, amelyek hosszú kelesztéssel készülnek, némelyik közülük pedig különleges fűszerezéstől lesz még különlegesebb.
Emlékszem az első napomra Lisszabonban, amikor egy hétköznapi kiosknál a frissen vásárolt portugál Vogue-gal a kezemben megvettem életem első pastel de nataját. A kávém mellé csak nagyon türelmesen próbáltam elfogyasztani, annyira nem akartam, hogy vége legyen. Azért ha Portugáliában élnék, biztosan 10 kilóval nehezebb lennék, de így a Lisboának köszönhetően már itthon is fenyeget ez az eshetőség.
További képeinkért kattints a galériára!
Kiknek ajánljuk: Portugália megszállotjainak, akik élnek-halnak a kalóriadús, éppen ezért isteni pékárukért!
Árfekvés: a péksütemények 450 Ft-tól kezdődnek, míg a kenyerek 700-800 Ft között mozognak.
Mikor: minden nap 9.00-18.00-ig érkezhetünk a frissen, helyben készített finomságokért, de ha kávézni jönnénk, a szabad asztalok reményében érdemes napközben jönni.
Marie Claire plusz: a hamisíthatatlan pastel de nata, de aki valami kevésbé egyértelműre vágyik, kóstolja meg az almond tartot!
Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi