Kedvenc helyünk a héten: Artizán

2019. február 27.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Aki a Szabadság tér környékén dolgozik, szerencsés. Nemcsak azért, mert a belváros legszebb épületei mellett sétálhat el minden reggel, hanem mivel a város legfinomabb kávé és ebéd lelőhelyei állnak rendelkezésére. Minden kerületnek megvan a maga sajátos atmoszférája, de Lipótvárost különösen szeretem a maga nyüzsgő, „fontoskodó” légköre miatt. A környékbeli kávézók speciality kávét kínálnak, a Hold utcai piacon hazai termelők alapanyagaiból vásárolhatunk, az emeleti bisztrókról nem is beszélve, és itt az Artizán, ahol még a liszt és a kemence is szigorúan saját! Egy szóval, minőségi.

Fekete Gergő, az Artizán  kitalálója Európa több városát is megjárta, lelkesen tanult és dolgozott azokban a pékségekben, ahonnan jelenlegi tudását hozza. Egy igazi artizán, aki nem köt kompromisszumot az alapanyagok terén. A kenyerek és péksütemények adalékanyagoktól mentesen, csupán három összetevőből, frissen őrölt saját lisztből készülnek, 24 órát kelnek, majd a pékség kemencéjében sülnek. Emellett mellőzik a margarint, kizárólag jó minőségű vajat használnak. 

Reggelink mellé nagyon finom kávét is kérhetünk, a babot kifejezetten nekik pörkölik hozzá. A tej a Hétforrás birtokról érkezik, a tojások pedig szabadtartású tyúkok alól kerülnek az sodrólapra.

Nincs is annál izgalmasabb egy látványpékségben, ahogy az üvegfalon át végigkísérhetjük, hogyan készül a következő adag péksütemény, vagy a kovászos kenyér, melyet olyan gonddal gyúrnak, majd helyezik a kemencébe, mintha mindnek lelke volna.

Galériájukat azoknak alakították ki, akik szívesen töltenek több időt a kávé és mennyeien puha péksütemények mellett. Itt laptoppal is elidőzhetünk, vagy csak figyelhetjük, ahogy lent 5 percenként rotálódik a nyüzsgő közönség.

16 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Marie Claire plusz: a kardamomos-vaníliás tekercs, úgynevezett kanelbullar, melyet Gergő a dán specialitás mintájára újragondolt, ebből lett a piros gyümölcsös változat, isteni házi készítésű vaníliás krémmel a közepén. Az egész sütemény egy utazás, de ahhoz, hogy ezzel bárki elfogultság nélkül is egyet tudjon érteni, meg kell kóstolni!

Kiknek ajánljuk: elsősorban annak, aki nem számolja a kalóriákat, mert itt élvezettel, bűntudat nélkül a legjobb kóstolni. Gergő pedig azoknak, akiknek ugyanúgy fontos a környezetvédelem, mint az Artizán csapatának, akik mindent megtesznek a tudatos működés jegyében.

Árfekvés: pont annyival drágább egy albán pékségnél, amennyivel tovább kel az ő tésztájuk, és amennyivel jobb alapanyagokat használnak a sütés során.

Kenyereik (például a világos zabos, kamut, alakoros) 550 Ft-tól, ízesített kenyereik (például a currys-mazsolás, levendulás, aszalt szilvás-rózsaborsos) 620 Ft-tól kaphatók. A péksütik 450Ft-ba, a kenyerek  530-690 Ft-ba kerülnek, a kávé ára pedig 450-790-ig kérhető. 

Mikor: hétfőtől péntekig 7.00-19.00 óráig, szombaton 8.00-tól 15.00 óráig.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi