A tökéletes napindító titkai

2019. április 26.
Hobbiból hivatás lett az eredetileg közgazdász végzettségű Horváth Franciska számára; először desszertdobozokat készített, majd megnyitotta a Franziskát, ami gyorsan az egyik kedvenc reggelizőhellyé vált Budapesten. Most a tökéletes reggeli titkairól kérdeztük.

Budapesten is egyre divatosabb beülni valahová reggelizni. Élvezzük, hogy kiszolgálnak, de mégis otthonosan is szeretnénk érezni magunkat. Szerinted mi kell ahhoz, hogy ez összeálljon?

Szerintem bármilyen vállalkozásba fogunk, saját egyéniségünk rányomja a bélyegét. Én is egy olyan kávézó-reggelizőt szerettem volna kialakítani, ahol vendégként is jól érezném magam, ahol a kedvenc finomságaim várnak, ahol marasztaló, kellemes, otthonos a légkör, a berendezés. Kedvesek a felszolgálók, klassz zene szól, laza a hangulat. Az, hogy ez a stílus másnak is tetszik, a legnagyobb öröm számomra. Talán ezért választották be a Franciskát a Dining Guide rangsorban az első tíz reggeliző közé.

Mik a trendek a reggelik terén? Hogy látod, mik most a legdivatosabb fogások és/vagy alapanyagok?

A manapság igazán trendi újhullámos reggelik egészségesek, egyszerűek, minőségi alapanyagokból készülnek, sok zöldséget és gyümölcsöt felhasználva. Mi is ezt az irányzatot követjük, a vegán smoothie bowlokkal, avokádós ételekkel, és a klasszikus tojásalapú fogásokkal. A tojásokat kapirgálós tyúkok farmjáról vásároljuk, a növényi tejeket házilag készítjük, de sok a bio alapanyagunk, és a környezettudatosság jegyében lebomló csomagolóanyagokat használunk.

A Franziskában melyik a legkedveltebb reggeli étel?

A szezonális kedvencek mindig változnak. Most épp a Sunshine smoothie bowl, az avokádó toast buggyantott tojással, és a törökmogyorós waffel a favorit.

Nagyon mutatósak – és finomak – a smoothie bowlok. Miből készülnek ezek a gazdag és egészséges tálak?

A smoothie tálakat friss gyümölcsből, növényi vajakból, superfood alapanyagokból, kókuszkrémmel készítjük, a tetejére házi granolát, ropogós magokat, szezonális gyümölcsöket teszünk. Tökéletes napindító!

Mik a tavaszi / nyári szezon újításai az étlapon?

A nyári étlapra új, gyümölcsös saláták, smoothie tálak is felkerültek. Olyan új izgalmas ételeket is készítünk, mint a mogyoróvajas pirítós házi lekvárral, a klasszikus Eggs Benedict lazaccal, vagy a barackos smoothie zabpehellyel és mentával. Könnyű ebédre például grapefruitos és kesudiós salátát, kecskesajtos és hummusos quinoát vagy vegetáriánus mini burgert is ajánlunk.

A nyitva tartás szerint hétfőn szünnap van – akkor hogy néz ki a napod?

Hétfő a feltöltődés napja, pihenek, sportolok, családozom vagy épp új helyeken inspirálódom.

Fotó: Andrusch Virág