Zöld shakshuka, a tökéletes reggeli

2019. március 07.
Ha szívesen indítanánk a napot laktató és finom meleg reggelivel, ami ráadásul tele van vitaminokkal, ez a recept tökéletes választás lehet!

Valószínűleg sokan ismerik már a shakshukát, vagyis a „közel-keleti lecsót”, ami hagyományosan piros színben, paradicsomos-paprikás keveréket jelent velük sült tojásokkal és sok-sok friss zöldfűszerrel. A zöld shakshukának tulajdonképpen – a tojások elkészítési metódusán túl – kevés köze van az eredeti recepthez, de ez ne zavarjon meg minket: ez a gazdag, spenóttal turbózott tojásos recept tökéletes lehet kiadós, hétvégi reggelinek!

Hozzávalók:
(4 főre)

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 jalapeño paprika kimagozva, felvágva
  • 500 gramm spenót
  • 1 teáskanál szárított kömény
  • 3/4 teáskanál koriander
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál harissa paszta
  • 1/2 csésze zöldség alaplé
  • 8 nagyobb tojás
  • friss petrezselyem és koriander a tálaláshoz (ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra!
  2. Egy nagyobb hőálló serpenyőben hevítsünk olajat! Pároljuk rajta üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a jalapeñót, amíg illatozni kezdenek!
  3. Keverjük hozzá a spenótot, és fonnyasszuk meg! Fűszerezzük köménnyel, korianderrel, sóval és borssal! Adjuk hozzá a harissa pasztát is!
  4. A keveréket robotgéppel pürésítsük! Adjuk hozzá a zöldség alaplevet és keverjünk belőle sűrű, homogén szószt!
  5. A keveréket töltsük vissza a serpenyőbe, egy fa spatulával alakítsunk ki benne 8 kisebb lyukat, ezekbe üssük bele a tojásokat!
  6. Süssük az ételt 20-25 percen keresztül, friss zöldfűszerekkel megszórva tálaljuk!

Forrás: PureWow