Aki még nem próbálta, mindenképp készítsen polentát, vagyis krémes kukoricakását. A boltban már kaphatóak „instant polentaporok” is, amik még gyorsabban elkészülnek, de a hagyományos kukoricadara is megteszi. A polenta lehet köret sült húsok mellé, de gyors egytálétel is készülhet belőle – különösen jó különböző zöldséges ragukkal. A gomba nagyon jól áll neki, de érdemes kedvünk szerint kombinálni.
Hozzávalók:
A polentához:
- 2 csésze zsíros tej
- 1 tk só
- 1 és 3/4 csésze polenta por/kukoricadara
- 4 ek sózatlan vaj
- 1 ek reszelt parmezán
A gombaraguhoz:
- 15 gramm szárított vargányagomba
- 5 ek sózatlan vaj
- 1 gerezd fokhagyma meghámozva, felvágva
- 220 gramm friss vegyes gomba vékony szeletekre vágva
- 1 tk friss kakukkfű
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek zsíros tejszín
- 1 ek extraszűz olívaolaj
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
- A polentához forraljunk fel 4 és fél csésze vizet a tejjel, adjunk hozzá sót! Keverjük bele a polentát és kevergetés mellett főzzük, amíg a kukorica besűrűsödik! Alacsony lángon főzzük, amíg teljesen megpuhul – ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még egy kis vizet. Ha elkészült, keverjük bele a vajat és a parmezánt!
- A szárított gombát áztassuk be forró vízbe – hagyjuk 20 percig állni. Csöpögtessük le, ha már megpuhultak kicsit. Tegyük félre a levet, amiben ázott.
- Egy serpenyőben hevítsünk vajat (2 ek), futtassuk meg rajta a fokhagymát, de ne hagyjuk, hogy megbarnuljon. Adjuk hozzá a szárított és a friss gombát, szórjuk meg kakukkfűvel! Adjuk a keverékhez a gombás lé 1/4-ét, és hagyjuk, hogy elforrjon belőle egy kevés.
- Adjuk a gombákhoz a maradék vajat, a szójaszószt, az olívaolajat és a tejszínt! Ízesítsük borssal ízlés szerint!
- Tálaláshoz merjük a polentát egy tányérba és halmozzuk rá a gombás ragut. Friss petrezselyemlevéllel díszíthetjük!
NYTimesCooking