Egyél amerikai palacsintát a ragyogó bőrért

2019. június 19.
Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla egy olyan receptet hozott nektek, ami nemcsak bőr- és alakbarát, de szuperegészséges és elképesztően finom is.

Nálunk minden szombat reggel ez az amerikai stílusú palacsinta készül (aki követ Instagramon is (@peonilla), párszor már láthatta Story-ban), amit a rendkívül kritikus olasz párom és a szintén meglehetősen válogatós majdnem ötévesem is örömmel fogyaszt. Körülbelül 45-50 darab lesz belőle, ami így elsőre elég soknak tűnhet, de azért csinálok ekkora mennyiséget, mert mi szeretjük „másnap- és harmadnaposan”, hidegen is. Sokszor csak kikapok egyet-kettőt a hűtőből, ha valami édesre vágyok – erről legalább tudom, hogy tutira bőr- és alakbarát.

 

Nekem amúgy a fogyás nem cél (inkább a súlytartás), de ha te szeretnél fogyni, akkor is szívből ajánlom. Nettó 5 perc összekeverni, a sütés az, ami kicsit tovább tart, de el is lehet tenni a tésztát, ha nem akarja az ember mindet azonnal kisütni.

Hozzávalók:

1 érett banán (ha még zöld, nehéz lesz szétnyomkodni)
2 tojás (helyettesíthető 2 ek chia + 6 ek víz keverékével, amennyiben vegán vagy)
300 gramm zabpehelyliszt
2 dl zabtej (vagy bármilyen növényi tej)
4 dl víz
1 tk szódabikarbóna (elhagyható. komolyan. nagy különbség nincs)
1 tk fahéj
csipet só
2-3 tk kókusznektár* (helyettesíthető mézzel)
1,5 ek kókuszolaj**
1 alma meghámozva, lereszelve (szintén opcionális)

Elkészítés:

★ Egy nagyobb tálban villával összenyomkodom a banánt. Hozzáütöm a két tojást, elkeverem. Hozzáteszem a lisztet és a 2 deci zabtejet is, majd megint megkeverem. Aztán fokozatosan töltöm hozzá a vizet (kb. 4 deci kell, de lehet, hogy picit több – a hagyományos magyar palacsintatésztánál kicsit sűrűbb állag a cél) és kevergetem.
★ Mehet bele a szódabikarbóna, fahéj, só és kókusznektár is. Jó alaposan összemixelem (nekem ehhez egy villa elég, de ha kell, be lehet vetni a turmixot is). A végén öntöm hozzá a kókuszolajat, ami, ha túl „kemény”, érdemes megolvasztani kicsit, hogy könnyebb legyen eloszlatni.
★ A végén fogom az almát, meghámozom és egy nagyobb lyukú reszelőn belereszelem. Ez a lépés amúgy kihagyható, enélkül is finom (de almával nagyon-nagyon finom, egyszer legalább ki kell próbálni!).
★ Ezután beizzítom a palacsintasütőt, amire egy icipici kókuszolajat teszek, hogy tutira ne ragadjon oda az első pali sem. Az a tapasztalatom, hogy nyugodtan lehet tolni neki a lángot (ha gáztűzhelyed van), minél forróbb, annál gyorsabban ki lehet sütni a kis palacsintákat. Egy merőkanállal pöttyintek kettőt a palacsintasütőbe a tésztából, aztán kicsit kiigazgatom őket, hogy szépen elterüljenek és kör formájuk legyen. (Ha nagyon kezdő vagy, akkor próbálkozz elsőre eggyel.)
★ Ahogy elkezd bugyborékozni a tetejük (kb. 20-30 másodperc), és könnyen leválnak, alájuk nyúlok egy fa spatulával és átfordítom a másik oldalukra. Itt is várok egy kicsit, majd mehetnek egy üres tányérra.

Ha tovább szeretnéd olvasni a cikket, kattints Peonilla oldalára!