5 ok arra, hogy több gombát együnk

2019. június 07.
A gomba általában szerényen megbújik a salátában, húsok töltelékében, pedig ideje lenne jobban értékelni, hiszen tápanyagokban renkdívül gazdag, és hihetetlenül változatosan elkészíthető.

Minden olyan ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz a gomba, amire szüksége lehet a szervezetünknek. Jó forrása a szelénnek, káliumnak, réznek, vasnak és foszfornak, melyek a legtöbb növényi alapú ételben nem fordulnak elő. És ha ez mind nem lenne elég, mondunk még öt jó okot arra, hogy miért illesszünk be több gombát az étrendünkbe.


1. Fiatalon tart
Kétféle antioxidánst is tartalmaz nagy mennyiségben, melyek így együtt remekül megvédik a testet a környezeti ártalmak okozta stressz látható hatásaitól, például a bőr ráncosodásától.

2. Védi az agyat
Az előbb említett két antioxidáns-típus nemcsak a bőrt, hanem az agyat is védi a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulása ellen. A tudósok és étkezési szakemberek szerint naponta öt, gomb nagyságú gombafejet kellene elfogyasztanunk, hogy a neurológiai betegségek kockázatát csökkentsük. A főzés során jobban megmaradnak a tápanyagok a gombában, mintha mikrohullámú sütőben vagy grillezve készítenénk el.

3. Javítja a memóriát
A Szingapúri Egyetem tanulmánya szerint hetente kétszer háromnegyed csésze főtt gomba fogyasztása jelentősen csökkentette a memóriavesztéssel járó problémák kialakulásának kockázatát.

4. Segíti a szív egészségét
Nemcsak az agyi funkciókra, a szív működésére is jó hatással van a gombafogyasztás. Gombával csökkenthetjük a főzés során a sóhasználatot, mivel tartalmaz glutamátot. Ez az összetevő kiemeli az ételek természetes ízét, és jellegzetes aromát ad az ételnek, viszont nincs hatással a vérnyomásra és az erek egészségére. Emellett a vörös húsok is kiválthatók gombával, így a koleszterinszint-csökkentésében is szerephez juthat.

5. Energiával tölt fel
A gomba gazdag forrása a B-vitamin különböző típusainak. Ez segít feltölteni a test energiaraktárait, javítja a vörösvérsejtek minőségét, és ezzel hatással van a szervezet oxigénszállító-képességére is. A több oxigén pedig kirobbanó erőt és vitalitást jelent.

Forrás: Good Housekeeping
Fotó: Unsplash